Alföldi rendkívüli sajtótájékoztatót tartott

“Nincs mitől félnem, annak ellenére sem, hogy bizonyos erők kulturális szabadságharcot hirdettek, a pénteki sajtótájékoztatón nem történt verbális nemi erőszak, senkit nem sértettem meg emberi méltóságában. Tiszta lelkiismerettel megyek Réthelyi Miklóshoz” – közölte az igazgató, aki felolvasta a pénteki sajtótájékoztató pontos forgatókönyvét és reagált az elmúlt napok (hónapok) eseményeire, megalázó momentumaira. A megszégyenítésnek nincs vége, a Kurucinfo címlapján már dél óta a "....hazudta a buzi zsidó", a Szent Korona Rádió internetes portálján pedig a "Roberta nem növesztett gerincet" olvasható. A Színház.hu helyszíni tudósítását olvashatják.

“Oly korban éltem én e földön, mikor ki szót emelt, az bújhatott, s rághatta szégyenében ökleit, - az ország megvadult, s egy rémes végzeten vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.” (Radnóti Miklós)

 

 

Nem tudni pontosan mikor kezdődött ez a “buli”, de hosszúra nyúlik - reméljük maradtak józan “résztvevők”. Egy biztos, december elején, a Jobbik felhívására húzták fel közel ötvenen az árpádsávos zászlót a Nemzeti Színház előtt. Elégedetlenek voltak, mert az épületen szerették volna látni. A tömeget Pörzse Sándor képviselő vezette, aki azóta is Alföldi leváltását követeli, immár a parlamentben, jobbikos társaival együtt. Legutóbb május 16.-án Az ember tragédiájáról készült fotókat osztogatott, a félig meztelen színészekre hívta fel a figyelmet, akik szerinte “orális szexet, vagy tömeg-szexet imitálnak”. Az általános iskolásokat féltette, és azt kérdezte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, hogy kinek akar megfelelni, ha már a kormánypárti képviselők is "pironkodnak" azok miatt a válaszok miatt, amelyeket ad, amikor a Nemzeti Színház igazgatójáról kérdezik. 

“A kormány tisztában van azzal, hogy több előadás próbára tette a Nemzeti Színház közönségének érzékenységét. Kérem, higgye el, a minisztérium ellenőrzi az összes intézményének a működését. Ha azt tapasztalom, hogy a Nemzeti Színházhoz méltatlan előadásokat láthat a közönség, akkor le fogom váltani Alföldi Róbertet" – felelte Réthelyi.

porzsesandor_tuntetesPörzse Sándor decemberben

Emelt fejjel, és megtépázva

Kérdés, milyen választ ad arra, hogy a KDNP és a Fidesz is méltatlannak véli azt, amit Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa kihozott Alföldi Róbertből a pénteki sajtótájékoztatón. A riporternő szerint Alföldinek ildomos volna lemondania, bár ő nem látott még semmit a színházban, csak az emlegetett orális jelenetet. Több beszámoló szerint az igazgató erre úgy reagált: “Önnek kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”.

A miniszter azt sem hagyhatja szó nélkül (gondolnánk), amit Novák Előd az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának ülésén, május 24.-én megfogalmazott: "Én arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy addig jár a köcsög a kútra, amíg el nem törik. Én azt gondolom, most köcsögként is megáll ez a mondás stílszerűen, és szerintem mindenképpen valamit lépnünk kellene, hogy végre valami történjen ezzel a bizonyos köcsöggel.”

Réthelyi helyett egyelőre Szőcs Géza kulturális államtitkár fogalmazta meg álláspontját a történtekről (hacsak az nem számít véleménynek, hogy a miniszter behívatta magához az igazgatót). “E pillanatban az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére” - mondta Szőcs, aki úgy látja, hogy a mostani helyzet könnyen oda vezethet, hogy Alföldi Róbert nem maradhat a Nemzeti élén

alfoldivalmont_kvartettAlföldi Róbert Valmont-ként a Kvartettben

 

MGP és Vekerdy is véleményt mondott

Vekerdy Tamás pszichológus, a Pécsi Országos Színházi Találkozó idei válogatója úgy gondolja, hogy Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának üldözése az ország szégyene.  Megengedhetetlennek tartja, hogy politikusok mondják meg, a művészetben mit lehet és mit nem. "Így volt ez annak idején a fasizálódó Magyarországon, majd később a Rákosi és a Kádár korszakban. Ignotust, a Nyugat zseniális főszerkesztőjét idézem: a művésznek mindent szabad, ha meg tudja csinálni. Csak az számít, hogy egy mű művészi szempontból miként állja meg a helyét. A világtörténelemben nagyon gyakran kiderült, hogy a művészetet nem lehet etikai, vagy erkölcsi mércével szabályozni. Általában ezt az eszközt etikátlan és erkölcstelen emberek próbálják használni, legyenek pápák, vagy uralkodók. Nem létezik irányított művészet, mint ahogy irányított tudomány és iskola sem. A szellemi élet, vagy szabad, vagy korlátozzák és ezzel végül ellehetetlenül. A politikai mániák általában nagyon sötét verembe vezetnek" - jegyezte meg a pszichológus.

A színházi szakmából (egyelőre?) senki sem reagált az elmúlt napok fejleményeire, kivéve Molnár Gál Péter kritikust: “1837 óta egyetlen Nemzeti Színházi igazgató sem távozhatott tisztjéből megalázás nélkül, emelt fejjel. Alföldi lesz talán az első” – írta a Színház.hu-n, egy kommentjében.

A pontos forgatókönyv

A mai sajtótájékoztatón kiderült: ha távozásra kényszerítik, ha nem, Alföldit megtépázták az őt érő támadások, bár nem fél. “Nincs mitől félnem, annak ellenére sem, hogy bizonyos erők kulturális szabadságharcot hirdettek, a pénteki sajtótájékoztatón nem történt verbális nemi erőszak, senkit nem sértettem meg emberi méltóságában. Tiszta lelkiismerettel megyek Réthelyi Miklóshoz” – közölte az igazgató, aki felolvasta a pénteki sajtótájékoztató pontos forgatókönyvét, amit a Színház.hu most közöl:

Sinkovits Szilvia: Azok után, hogy nagy írók műveit ilyen povoktívan és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania?

Alföldi: Nem.

Gálos Orsolya, a Nemzeti Színház sajtófőnöke: Látta ezeket az előadásokat?

Alföldi: Mit látott?

Sinkovits Szilvia: Megmondom őszintén, hogy nem láttam, de…

Alföldi: Akkor miről beszélünk?

Sinkovits Szilvia: De láttam Az ember tragédiájából az orális jelenetet, ami…

Alföldi: Ajánlom önnek, el fogom küldeni, olvassa el, Madách Imre írta.

Valaki: Tedd vissza a mikrofont.

Sinkovits Szilvia: Ön szerint egy 12 éves megnézheti ezt az előadást?

Alföldi: Meg bizony, és önnek kívánnok ilyen orális szexet innentől kezdve egész életben.

Újságíró1: Mi az a Nemzeti 1 tv? Kinek a pénzéből fizetik?

Alföldi: Gyerekek, nem kell ezzel foglalkozni, ennyi.

Újságíró1: Kinek a nevében beszél?

Sinkovits Szilvia: De miért járjak a Nemzetibe, ha ilyen darabok vannak?

Újságíró1: Miről beszélsz, ha nem láttál semmit?

Alföldi: Ssss.”

 

ember_tragediajaA római szín

Madách instrukciói és a fürdőruha

Miután ez elhangzott, Alföldi kitért az emlegetett római színre és felhívta a figyelmet Madách instrukcióira: “Nyílt csarnok istenszobrokkal, díszedényekkel, melyekben illatok égnek, kilátással az Appenninek felé. Középen terített asztal három lecticával. Ádám mint Sergiolus, Lucifer mint Miló, Catulus, mind megannyi kéjenc, Éva mint Júlia, Hippia és Cluvia kéjhölgyek ledéren öltözve dőzsölnek (…)”.

Tudatta, hogy az összes szóróanyagon piros betűkkel olvasható: az előadást 14 éven felülieknek ajánlják. Szerinte egy 12 éves is nyugodtan megnézheti, de egy szót nem fog belőle érteni. Azt is hangsúlyozta, Az ember tragédiája nem általános, hanem középiskolában kötelező olvasmány.

Majd így folytatta: “Trágár, obszcén kifejezéseket nem használtam a színpadon. Azt pedig nem tudom, hogy az orális kifejezés mióta számít trágárnak, vagy obszcénnek. A riporternőnek élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő szólt hozzám. Mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívántam az újságírónőnek. Mivel senki nincs meztelenül a színpadon, hiszen fürdőruhát viselnek a szereplők, a szexuális aktus eleve kizárt” – szögezte le Alföldi, aki hozzátette: nem viselkedett méltatlanul, és pontosan tisztában van a Nemzeti igazgatójának felelősségével.

kurucinfo

A sajtótájékoztatót követően a Kuruc.info-n megjelent hír

 

"Biztos akad még egy-két töltény, amire az ön nevét írták"

Az alábbi szemelvényeket pedig minden jóérzésű magyar ember és parlamenti képviselő figyelmébe ajánlotta:

1. A kulturális sajtóbizottság 2010. május 25., Novák Előd: “Szimbolikusan csak egy területre szeretnék rávilágítani, ezzel kapcsolatban: a kérdésem tárgya Alföldi Roberta (sic!), (...) Azzal kapcsolatos a kérdésem, hogy azt gondolom, hogy munkája során bebizonyította, hogy még egy fideszes irányultság sem tűrheti meg a Nemzeti Színház élén, tehát ez nemcsak egy jobbikos elvárás, hanem meggyőződésem szerint a Fidesz elképzeléseivel sincs köszönőviszonyban sem. Milyen határidőt tud adni? Egy ilyen kulcskérdésben ugyanis örülnék, ha kaphatnánk valami garanciát arra, hogy hány hónapon vagy héten belül várhatjuk azt, hogy a Nemzeti Színház éléről eltávolítja; gondolhatunk akár csak a legutóbbi botrányára, amikor a drogbűnöző mellett állt ki a Nemzeti Színház igazgatója, tehát azt gondolom, hogy olyan kulcskérdés ez, amiben szeretnék egy egyértelmű választ kapni, hogy mennyi időn belül számíthatunk itt egy radikális változásra."

2. Jobbik.hu 2010. Nov. 22. Pörzse Sándor sajtótájékoztatója: “Kinevezése óta olyan botrányt botrányra halmozott, többek közt nevéhez fűződnek olyan, minden jó ízlésű embert sértő előadások, amelyek pedofíliát, homoszexualitást és egyéb devianciát népszerűsítenek (…)”

3. Echo TV 2010. November 22., Szaniszló Ferenc: “Engem őszintén szólva nem érdekel, (…) hogy ki dugja őt el, egyéni ízlés. Engem nem érdekel, ha valaki homoszexuális, liberális, egyéni szociális probléma. Ettől még szerethetné a hazáját, és szülőföldjét, hiszen anya szülte, (…), de ne akarják provokálni a magyar társadalmat, mert robban a lőporoshordó, senki nem ússza meg szárazon”.

sajtotajekoztatoAlföldi Róbert a sajtótájékoztatón (fotó: MTI)

4. Email a Nemzeti Színháznak: “Alföldi úr, soha nem találkoztunk személyesen és remélem ez a jövőben így is marad, ha a sors úgy hozná, ne várjon tőlem emberi bánásmódot. Azt javaslom Önnek, hogy minél hamarabb hagyja el az országot. Biztos akad még egy-két töltény, amire az ön nevét írták.”

5. Kurucinfo, 2010 nov. 30, cím: Novák, Alföldi és egy olvasónk frappáns levélváltása - Szóljon hozzá Ön is!: 

Fischer Attila: “Kedves Robi! Érdeklődnék, hogy buziknak van-e kedvezmény a belépőkre? Forró csók a málna szádra! Egy rajongód!”

Novák Előd: “Igazgató Úr! Ne durcáskodjon, hanem válaszolja meg! Önnek felvilágosítási kötelezettsége van a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény 4. § (1) bekezdése, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 9. §-a szerint. Ha nem ad választ rajongójának, kénytelen leszek a "Kulturális és sajtóbizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottság" elé vinni a jogszabálysértését (ezúttal mint sajtókérdést), ami újabb ok volna leváltása mellett”.

"Adjon az Isten! minden magyarnak alföldi köcsög roberta mentes Szebb jövőt!"

6. Jobbik-tüntetés, 2010. december 1., Lenhardt Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országház egyik jegyzője: "Ennek a színháznak az élén még most is egy beteg és perverz valaki ülhet, aki nyíltan propagálja az aberrációt, és a homoszexualitást, miközben minden nemzeti, és keresztény értéket a földbe tapos és meggyaláz".

7. Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője: "Ugye az érthető, hogy ami az utóbbi nyolc évben a Nemzeti Színház színpadán zajlik, az egész egyszerűen a normális emberek értékrendje szerint brutális?... Nem állítom, hogy minden, ami itt zajlik, az az ördögtől való. Csak sajnos, nagyon-nagyon sok minden az ördögtől való. És nem hogy nagyon-nagyon sok minden, hanem egy perc sem lenne szabad, hogy az ördögtől való legyen ennek a szent épületnek a színpadán".

8. Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője: "…mikor takarodik már el Alföldi Róbert a Nemzeti Színházból? Addig, ameddig ….. ez az önjelölt magát értelmiséginek nevező ….. szabadon gyalázhatja keresztény és nemzeti értékeinket, fertőzheti a közgondolkozást ….. addig nem beszélhetünk…forradalomról…… Alföldi Róbert egy szimbólum, egy kirakata és megtestesítője mindannak a mocsoknak, szemétnek, mindannak a keresztény -és magyarellenes gondolatvilágnak, amit az elmúlt húsz év liberális kultúrdiktatúrája az országra kényszerített. …. Dőljenek hát le a szimbólumok, bukjanak a provokátorok, vesszenek a nemzetgyalázók, takarodjon el Alföldi Róbert a Nemzeti Színház éléről!"

alfoldi_madachAlföldi Róbert (fotó: Neményi Márton, FN.hu)

9. Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője: „Tisztelt Hölgyek és Urak, kedves magunk fajta normálisak, amikor a magyarság fővárosában ilyen homoszexuális felvonulások borzolják az idegeinket, akkor már azt gondoljuk, hogy ennél messzebb nem mehetnek. De igen! Mennek, nagyon messzire, egészen idáig, be, a Nemzeti Színházba! Ide vonultak be, és ide ásták be magukat, és azért vagyunk itt, hogy innen kergessük most el őket! Alföldi takarodj! Persze, tudjuk, hogy ma már a deviancia fellegvára lett ez a Nemzeti Színház, és most is éppen ellentüntetők, vagy éppen Alföldi Róbert szimpátiatüntetők hogy úgy mondjam melegednek a Nemzeti Színházban! Mit kívánhatnék még ma, az AIDS világnapján, hogy érezzék jól magukat, és egymást is! …. Elég volt ebből, és most megmutatjuk nekik, mit jelent a móres, mert minket Árpád hozott, nem pedig Mózes! De mit is várhatnánk Alföldi Róberttől? Hiszen Az ember tragédiájában is maga az ördög személyesen Alföldi Róbert! A kérdés az, hogy van-e itt olyan, aki el meri vinni a gyermekét a Nemzeti Színházba egy darabra? … Amikor egy Micimackó darabra se merünk elmenni, mert vélhetően az is csak arról szólna, hogy minden köcsögöt kinyal! A Nemzeti Színház előtti határozott névelő kicsit egybefolyt a személyével Alföldi Roberta Nemzeti Színház  igazgatója, ugye?.......de Alföldi Róbert ezt nem kérte ki magának, nem sértődött meg, nem is sértődhet, hát büszke rá! Hölgyeim és Uraim, én rájöttem, miért nem váltották le. Azért, mert Alföldi Róbertnek még a szerencse sem mer hátat fordítani! Most, hogy az országgyűlésben tehetetlenek vagyunk, Önökhöz fordulunk. Azért tette közzé a kurucinfo az érintettek telefonszámát, Alföldi Róbert telefonszámát is, kérjük Önöket……… írjanak nekik levelet, kulturális szabadságharcra hívjuk a szimpatizánsokat, győzzön a Jobbik! Szebb jövőt!"

"A megbékélés jegyében természetesen"

10. E-mail, 2010. december 1. 23.50 A levél feladója: sanyikerek: "Adjon az Isten! minden magyarnak alföldi köcsög roberta mentes Szebb jövőt!"

      E-mail, 2010. december 2. 1.08 A levél feladója: Memmonic Jonny: "Te rohadt büdös köcsög buzi! Mit szólnál hozzá, ha mondjuk anyádat is betennénk egy általad rendezett szar darabba? Mondjuk valami beteg perverz leosztásban? Az tetszene? Vagy mondjuk, viccesnek találnád-e, ha a kristályéjszakát a Dohány utcában ünnepelnénk meg korhű jelmezben? A megbékélés jegyében természetesen..."

     E-mail, 2010. december 3. 1:22 A levél feladója: Memmonic Jonny: "Tehetségtelen balfasz vagy! kapd be és kopj le! mikor követed már Daróczi D. példáját? hülye narkós szarkurva! kopj le már végre!"

blaskopeter_sajtotajekoztatoBlaskó Péter

Blaskó Péter is felszólalt

Az idézetek listája még ennél is hosszabbra nyúlt. Miután a felsorolás befejeződött, Alföldi Róbert kijelentette: nem kíván kérdésekre válaszolni.

Végül Pálffy István KDNP-s képviselő észrevételeire is reagált, ismertette a színház repertoárját, azt, hogy történelmi és kortárs magyar, világirodalmi szerzők művei mellett kísérleti és közönségcsalogatóan látványos produkciók is szerepelnek a színház műsorán.

Ezután Blaskó Péter következett. (Azon, hogy felszólalt, többen meglepődtek, hiszen Blaskó nem írta alá azt a levelet , amelyben a Nemzeti Színház művészei kiálltak Alföldi mellett egy hónapja.) A színész elmondta, hogy sok tekintetben nem értenek egyet, de úgy érzi muszáj beszélnie. Szerinte a Nemzeti most ért el arra a pontra, hogy az eddigi közös munka összeért és egy "elszólás" nem ok arra, hogy menesszék az igazgatót. Hihetetlennek és méltatlannak tartja, hogy olyan képviselők mondanak véleményt, akik nem járnak színházba. A sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy kérte Réthelyi Miklóst, fontolja meg döntését, ne váltsa le Alföldit, mert azzal káoszt okozna a színházban. 

 

Tudósító: Tóth Berta/ színház.hu

süti beállítások módosítása