Befagyasztják a béreket a Vígszínházban

A küzdésről és a kitartásról szól a majd a 115 éves Vígszínház következő évada, bemutatóikat is e gondolat mentén válogatták, hiszen a bemutatásra kerülő drámák hősei emberfeletti erővel küzdenek céljaikért - mondta Eszenyi Enikő a színház igazgatója, aki elárulta mit tervez a jövő évadban. Az is kiderült, hogy milyen következményekkel jár az, hogy 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja saját forrásból a színházat.

Eszenyi Enikő emlékeztetett arra, hogy a Vígszínház legendás színész-rendező-igazgatója, Várkonyi Zoltán 2012-ben lenne száz éves és elmondta, hogy abban reménykedik, az évfordulóra a Pesti Színház felveheti a nevét.

 

A hamarosan záruló évadról is beszélt, ami a női szerzőkről és női alkotókról szólt. 9 bemutatót tartottak, hármat a Vígben és hármat a Pestiben, két premiert a Házi Színpadon és egyet a Víg új játszóhelyén, a hátsó színpadon. Elárulta, hogy esténként közel 1700-an látogatnak el hozzájuk: 1055-en a Vígszínházba, 550-en a Pesti Színházba és 80-100-an a Házi Színpadra. A Vígszínház az idén 585 előadást tartott, amely összesen csaknem 353 ezer nézőt vonzott.

 

eszenyi

 


Kiemelte, hogy a Víg támogatását egyetlen intézményként kapja, pedig valójában két színház. Ráadásul a Pesti Budapest ötödik legnagyobb színháza, amelynek 121 ezer 600 nézője volt idén és felújításra szorulna.

Erre jövőre aligha jut pénz, hiszen 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja saját forrásból a Vígszínházat, így a tavalyi össztámogatáshoz képest több mint 200 millió forinttal kapnak kevesebbet. Erről Csóti József gazdasági igazgató számolt be, aki elmondta, ahhoz, hogy a színház 2010-ben gazdaságilag is eredményes lett, hozzájárult az új előadóművészeti törvény, ami hárompólusú finanszírozást teremtett meg. Újj bevételi forrásként megjelent a társasági adó terhére elszámolható támogatás. Ezt igénybe vették csaknem a teljes keret erejéig, és ezt az összeget bekalkulálták a működési források közé.

 

A színház működőképességének megőrzésében jelentős szerepet játszik a tavalyi pénzmaradvány, amelyet az idén teljes egészében felhasználnak. Emellett szigorú takarékossági intézkedéseket kell hozniuk, csökkenteniük kell a költségeket, a színház szerződéseit felülvizsgálják, a béreket befagyasztják - mondta el a gazdasági igazgató.

 

vigszinhazsajttaj

 

A jövő évad terveiről Eszenyi Enikő mesélt: az első bemutató egy különleges vígjáték lesz, a Lenni vagy nem lenni című produkció szövegkönyve a Lengyel Menyhért művéből készült film alapján született, a darabot Marton László álltja színpadra. A következő darab a nagyszínpadon Gothár Péter rendezésében a Makrancos Kata című Shakespeare-mű lesz. A harmadik bemutató pedig Horace Mccoy A lovakat lelövik, ugye? című alkotása, amit Eszenyi Enikő jegyez.


A Pesti Színházban az első bemutató Lüszisztraté, avagy Össznemzeti kéjzárlat címmel Kamondi Zoltán rendezése lesz, a darab főszerepét Börcsök Enikő játssza. A fiatal angol író-rendező, Nina Raine Billy világa című színművét Szőcs Artúr rendezésében láthatja a közönség. Monokli címmel tartják a harmadik premiert: Molnár Ferenc jeleneteiből, novelláiból, tárcáiból a darabot rendező Fesztbaum Béla állította össze az előadás szövegét.


A Házi Színpadon Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című alkotását Puskás Zoltán, az újvidéki színház főrendezője állítja színpadra. A jövő évadban továbbá Zsótér Sándor és Csizmadia Tibor is rendez a Házi Színpadon.


Eszenyi Enikő azt is közölte: a magyar dráma napján olyan drámaírók műveit mutatják be a közönségnek, akik a Vígszínház felkérésére írtak drámát. Hamvai Kornél új művéből, A zöld kilencesből először hallhat részleteket a közönség. A darab zenéjét Darvas Benedek szerzi, a dalszövegeket Varró Dániel írta, a művet a 2012-2013-as évadban Ascher Tamás rendezésében tűzi műsorra a színház. A költészet napját Arany János Toldijának színpadi adaptációjával ünnepeli a társulat, az est főszereplője Reviczky Gábor lesz.


Beszélt arról, hogy jövőre kiemelten foglalkoznak a fiatalokkal; például elindítják beavató színházi programjukat, ahol osztályterem színház keretében a Csongor és Tünde előadását közösen dolgozzák fel a diákokkal. Folytatódik a Vígmozi-sorozat is, amelynek keretében Till Attila Csicska című filmjét mutatják be.
A társulat új tagja Géczi Zoltán, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa, Karácsonyi Zoltán, Kerekes József, Lengyel Tamás, Telekes Péter, Pindroch Csaba és Réti Adrienn.

süti beállítások módosítása