Lesz kacagás a debreceni színházban

Az új évadban több lesz a kacagás Debrecenben, mint az elmúlt években volt, a korábbi évekkel ellentétben ugyanis több vígjátékot és musicalt is bemutatnak - mondta Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója. Elmondta, hogy ő maga is megrendezi élete első musicaljét: Szarka Tamás, a Ghymes együttes vezetője a színház számára írta Mária Eterna című darabját.

A debreceni Csokonai Színház társulata a 2011/2012-es évadban 14 új bemutatót tart, miközben 16 korábbi előadást is műsoron tart - közölte Vidnyánszky Attila, aki kiemelte, hogy három európai rangú rendező, - ahogy fogalmazott: három külföldi "nagyágyú" - Andzej Bubien, Viktor Rizsakov és Silviu Purcarete egy évadon belül Debrecenben rendez. "Ilyenre még nem volt példa" - tette hozzá. Bubien Osztrovszkij Karrier című vígjátékát, Rizsakov Viripajev Illúziók című színművét, Purcarete pedig Moliére Scapin Furfangjai című vígjátékát viszi színre.

 

Mások mellett Krongold Halott város című, valamint Puccini Bohémélet című operáját, valamint Az ember tragédiáját is bemutatja a társulat a következő évadban. Utóbbit Vidnyánszky Attila rendezi, mint ahogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon az idén bemutatandó Tragédiát is, bár azt más felfogásban, más színészekkel, mint Debrecenben. Utóbbira magával viszi a rendező azt a 27 gyereket is, akiket az "Ádámok és Évák" versenyen válogattak ki Debrecenben.

 

vidnyanszkyVidnyánszky Attila


Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a kulturális kormányzat nemzeti státusú intézményi rangra emeli a pécsi, a győri, a szegedi, a miskolci és a debreceni színházakat, és így - központi támogatással - megmentené az opera és a balett műfaját a vidéki városokban.


A debreceni Csokonai Színház egyébként a jövő évadban 100 millió forinttal kevesebből gazdálkodik, mint a jelenlegiben. A jövő évi 806 millió forint állami és önkormányzat támogatás mellé 360 millió forint saját bevételt terveznek - mondta el az igazgató.


Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere jó döntésnek nevezte, hogy öt évvel ezelőtt Debrecenbe hívták Vidnyánszky Attilát. Ez idő alatt a debreceni színház az ország első teátrumainak sorába lépett, nemzetközi szinten számon tartott színházi műhely lett - tette hozzá. Somogyi Béla reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években is Vidnyánszky Attila fogja vezetni a Csokonai Színházat.

süti beállítások módosítása