Az Előadó- művészeti Tanács felfüggesztését kéri a Teátrumi Társaság

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke szakszerűtlennek tartja és visszautasítja az Előadó- művészeti Tanács eljárását a Győri Nemzeti Színház igazgatói pályázatával kapcsolatban. Kéri a Tanács működésének felfüggesztését, valamint azt, hogy a készülő előadó- művészeti törvény módosítás során vegyék figyelembe az MTT javaslatait a színház igazgatói kinevezések és esetleges felmentések szabályozásánál.

A Magyar Teátrumi Társaság SAJTÓKÖZLEMÉNYE

 

A Magyar Teátrumi Társaságot (MTT) az Előadó- művészeti Tanács felkérte arra, hogy delegáljon tagot a Győri Nemzeti Színház igazgatói pályázatát előzetesen értékelő szakmai bizottságba. Az MTT Oberfrank Pált, a veszprémi teátrum igazgatóját delegálta, aki később, miután testvére, Oberfrank Péter érintetté vált az egyik győri igazgatói pályázat (Eperjes Károly pályázata, a szerk.) elkészítésében, lemondott bizottsági tagságáról. Lemondását közölte az Előadó- művészeti Tanács munkatársaival, kérve és ígéretet kapva arra, hogy helyette mást kérnek fel az MTT képviseletében a döntés-előkészítésben való részvételre. Az ígért felkérés nem történt meg, az MTT-t senki, semmilyen módon nem kereste. Az Előadó- művészeti Tanács ezen eljárását szakszerűtlennek tartjuk és visszautasítjuk.

 

Korábban is több alkalommal kijelentettük – és a most történtek megerősítenek bennünket ebben -, hogy az Előadó- művészeti Tanácsot alkalmatlannak tartjuk szerepe betöltésére, ezért javasoljuk felfüggesztését. A jelenleg hatályos előadó-művészeti törvény e tekintetben is elhibázott és káros.

Felkérjük L. Simon László urat, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökét, hogy a készülő előadó- művészeti törvény módosítás során a színház igazgatói kinevezések és esetleges felmentések szabályozását körültekintően, a művészeti élet szabadságát és függetlenségét, és a színház-fenntartók jogait egyaránt tiszteletben tartó módon készítse elő. A szabályozás konkrét szövegére szervezetünk szövegszerű javaslatokat kíván tenni.

 

Budapest, 2011. május 25.

Vidnyánszky Attila

a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

süti beállítások módosítása