Május utolsó vasárnapja a gyerkőcöké!

Magyarországon 1931-től ünnepeljük a kicsiket, először még Gyermek Hétnek hívták a jeles eseményt, de 1950 óta már csak egy napos, és május utolsó vasárnapján tartjuk. A fővárosban, vidéken és a határontúl számos színház készül különleges programokkal és kedvezményekkel. Ezekből készített a színház.hu szerkesztősége egy ajánlót.

Gyereknapi kedvezmény a Nemzetiben

 

A Nemzeti Színház szeretne kedvezni a családoknak, és megkönnyíteni a döntést, mivel is tehetnék felejthetetlenné gyermekeik napját. Ennek köszönhetően a gyereknapi, május 29-i, 11 órakor kezdődő Berzsián és Dideki előadásunkra jegyeiket 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg.

JEGYVÁSÁRLÁS>>>


tom

Tompos Kátya a Berzsián és Didekiben


 

A Bárka Színház a hétvégére sokszínű gyermekprogramokkal készül több helyszínen, a Corvin Bevásárlóközponban és a Bárkán is, hogy emlékezetessé tegye ezt a napot az egész család számára.

Már szombaton megkezdik az ünneplést... Vasárnap lesz MeseLadik, Bőrönd Ödön-történet, Fabrika Műhely, Kutyabemutató, sok-sok játék és mindenféle kézművesfoglalkozás, és persze Párkák meseopera.

Egy különleges találkozásra is invitálják a gyerekeket (gyereknapon és másnap). Szeretnék, ha ők tudósítanának erről a két eseményről: a Bárkára látogatnak a Láthatatlan Kiállítás dolgozói, másnap a Bárkások mennek Kiállítást nézni.


Tovább a részletes programhoz>>>

 

 

Új cirkuszi előadásokkal ünnepli a gyermeknapot a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Háza. A Les Choses de Rien Társulat "köztéri buborékcirkuszát" tekinthetik meg a közeli Ferenc térre látogatók. Boris Gibé, a Les Choses de Rien alapítója és művészeti vezetője egy óriási átlátszó buborékban lejt akrobatikus táncot, újszerűen felhasználva a mindennapokból ismerős tárgyakat. A hatéves kor felett minden korosztálynak ajánlott, háromnegyed órás produkció vasárnap este is ingyenesen lesz látható a Ferenc téren, mindkét nap 19 órától.

 

Bull_Cr_dit_Locarbo_3_

 

 
Bárány Boldizsár a Radnóti Színházban

201. május 29. 10.30 és 15.00

 

Szabó Magda népszerű meséje egy olyan bárányfiúról szól, aki nem szeret iskolába járni, és mindig borsot tör mások orra alá. A sok rosszaságot Bárány Boldizsár izgalmas kalandok során próbálja meg jóvá tenni. A kedves állatfigurák tanulságos történetének zenés színpadi változatával most először találkozhatnak a gyerekek. Zene: Vodku együttes.

 

barany

 

 

A Sötétben látó tündér az Örkény Színházban

2011. május 29. 11.00

 

A Sötétben Látó Tündér nemcsak születéséről mesél, hanem elárulja azt is, hogyan tanult meg látni a sötétben. Mesél Tökmag királyfiról, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez a lekvár nem közönséges lekvár volt: az üvegben lakott valaki…

JEGYVÁSÁRLÁS>>>

 

tunder_orkeny

 

A Turay Ida Színház a Gyermeknap alkalmából Szergej Prokofjev halhatatlan, zenés történetét, a Péter és a farkast adja elő.  A szereplőket egy-egy hangszer, illetve egy-egy jellegzetes dallamfordulat jelzi. A színház művészei arra vállalkoznak, hogy a megszokott koncert előadásokhoz képest, a hangszerek mellett, tánccal elevenítik meg a történetet. Az előadás keretjátékaként a gyerekek megtanulják, hogy melyik hangszer, melyik szereplőt jelenti. Kis nézőinknek Péter és barátai, valamint a hangszerek sorban bemutatkoznak. Ezt a páratlan és eddig egyedülálló élményt varázslatos díszlet teszi még felejthetetlenebbé.

 

2011. május 29., vasárnap 10.30
Helyszín: a TEMI FŐVÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZA
(1119 Budapest, Fehérvári út 47.)

Jegyek válthatók:
a TEMI Fővárosi Művelődési Házában (1119 BUdapest, Fehérvári út 47.)
Tel.: 06 1 203-38-68/112
Jegyár: 800 Ft

További információ >>>

 

peter_farkas_4

 

 

A Csiky Gergely Színház gyereknapjának programja

Május 29-én, vasárnap a Festők Városa Hangulatfesztivál keretében a Csiky Gergely Színház gyereknapot rendez a Múzeummal, a Somogy Megyei Gyerektáborral és a MA-Vik Triatlon Klubbal karöltve.

"10.00 órától egészen 17.00 óráig megállás nélkül! Kézműves foglalkozások (számos és számtalan), ügyességi játékok (fejnek és testnek), duatlon (bizony, ehhez nem árt, ha mindenki hozza a bringáját!), íjászat, színházcsinálós játékok, indiánok bölcs szertartásai és kalózok veszedelmes kalandjai, ebédidőben kint a parkban a füvön piknikelés (hozzatok pokrócot, elemózsia sem árt, de működik a büfé is), meseolvasgatás, mesemondás, utazás a koponyák körül és csontvázkirakó, no meg karcolozás (ha nem tudod, mit jelent, gyere el, próbáld ki! - a Múzeum programjai), 14.30-kor a Nefelé rajzpályázat eredményhirdetése lesz, előtte 14.00 órától találkozhattok a Nefelé főszereplőivel és megnézhetitek egymás műveit a rajzkiállításon, mert rengeteg gyönyörű alkotást kaptunk Tőletek! 15.00 órától Mese a tűzpiros virágról (a Karaván Művészeti Alapítvány zenés meseelőadása gyerekeknek - a szépség és a szörnyeteg története), utána aszfaltpingálás: tűzpiros virágok nyílnak a betonon. Egész nap: együttlevés! "

 A gyereknap programjai ingyenesek, kivéve a színházi előadást, melyre a belépőjegy ára egységesen 800 Ft.

 

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása már több alkalommal kínált emlékezetes színházi élményt a legifjabb bérlettulajdonosoknak, többeket közülük meg is ihletett a mesejáték, és a meghirdetett rajzpályázatra szép munkákkal jelentkeztek. A Gyermeknap alkalmából az előadás is megtekinthető, a beküldött rajzokat kiállítják, a legsikeresebb alkotókat díjazzák.
Bagossy László Sötétben látó tündér című mesebeszédének  ünnepi előadása a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében 2011. június 1-én, szerdán délelőtt 11 órától kezdődik, a rajzkiállítás az előcsarnokban előadás előtt és után is megtekinthető. A díjátadásra az előadást követően kerül sor negyed 1-től a Nagyterem színpadán, ahova várják azokat is, akik korábbi előadáson nézték meg a mesejátékot, és részt vettek a rajzpályázaton.

 

 

Túl a Maszat-hegyen: gyermeknapi ajándék a Hevesi Sándor Színházban

Gyermeknap előtt, szombaton mutatja be a Túl a Maszat-hegyen című zenés-verses mesejátékot Bal József rendezésében a Hevesi Sándor Színház társulata Zalaegerszegen.
Varró Dániel a mai magyar költőnemzedék egyik markáns alakja, évek óta érettségi tételként szerepel a középiskolások tananyagában. A "maszatkönyv" is hamar népszerű lett, nyelvezete, frissessége miatt. A Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény több mint 27 ezer példányban kelt el.
A szerző és Presser Gábor hat évvel ezelőtt dolgozták fel bábmusical formájában. A könyvből több színpadi adaptáció is készült - legutóbb tavaly a Pesti Színházban -, a zalaegerszegi előadáshoz a Hevesi Sándor Színház felkérésére Varró Dániel és Teslár Ákos új szövegeket is írt.
A darabot a gyermeknapi előbemutató után a jövő évadban tűzi műsorára a zalaegerszegi társulat. A főbb szerepeket Mihály Péter, Barsi Márton, Bakó Kitti, Ecsedi Erzsébet, Farkas Ignác, Tánczos Adrienn, Szakály Aurél, Urházy Gábor László, Bálint Péter és Bellus Attila játssza.

 

TOVÁBBI PROGRAMOK ÉS JEGYVÁSÁRLÁS>>>

 

Programajánló júliusra

 

 

gyorkocfesztival-sajto10

IV. Győrkőcfesztivál

2011. július 1-3. Győr

2011-ben Győr már negyedik alkalommal hívja az ország összes Gyuriját, Zsófiját, Petijét, Zsuzsiját... azaz minden gyerkőcöt a IV. Győrkőcfesztiválra a négy folyó városába! A Győrkőcfesztiválon 10 helyszínen 1000 program várja a győrkőcöket egész Magyarországról, és a határon túl is.

Tekergőtér – Felhővadászat – Minicirkusz – Képmutogató – Mutatványos bódé – Repülő –Szivárványhíd – Erdő, mező, somberek – Paszulykerengő – Bábakukucs – Minitó vízibiciklivelés vízibombával– Hintayo – Meselabirintus – Haribo ugrálóvár-mászófal – Játékos tudomány-a fizikai csodái – Túró Rudi hajó – Óriás táblajátékok – Forma 1 Gyerek Autósuli – Meseutca, meseházak – Gézengúz játékok az uszodában – Kerékpáros kalandpark – Ugróiskolák –Meseszekrénysor – Óriás mesekirakó – Tipegő kert – Zorb – Bungee trambulin – Lóverseny –Kukac és vonat akadálypálya – Kézműves helyszínek – Pillekő építés – Dunakavics festés –Mobil kalandpark - Gyermek- és bábszínházi előadások - Koncertek...

A Győrkőcfesztiválra a BELÉPŐ csupán EGY kincset érő MOSOLY, amit minden győrkőcnek magával kell hoznia az arcán, és egy portréfotón! A mosolyért cserébe karszalag jár, mellyel a Győrkőcfesztivál minden programja ingyenes!

 A fesztivállal együttműködő éttermekben, szállodákban a Gyerkőcfesztivál ideje alatt Győrben ingyen étkezhetnek, szállhatnak meg a fesztivál karszalagját viselő gyerkőcök, az Állatkertben ingyen sétálhatnak, a győri uszodában ingyen locs-pocs partizhatnak, és ráadásul hazafelé ingyen vonatozhatnak a MÁV és a GYSEV járatain.

Részletes program, hetente új hírek >>>

 

 

Hogy milyen a jó gyerekszínház? Sokféle lehet. De ha igényes előadást szeretnénk a legkisebbeknek választani - fontos tájékozódnunk előtte. Ezt megkönnyítheti a Gyeremek- és Ifjúsági Színház Szemle előzsűri által kiválasztott 24 előadás és további ajánlásaik listája>>>.

 

Fotó és forrás: Az ajánlóban szereplő színházak

süti beállítások módosítása