A "között" idejének szépsége

A Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet konferenciát rendez Milyen lesz a jövő múzeuma? címmel  a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Múzeumi szerepek sorozat IV. alkalmával szervezett rendezvény előadásai változatos szempontokból, a megváltozó múzeumi szerepeket járják körbe.

A között idejének szépsége, hogy kevéssé a válaszoknak, inkább a kérdéseknek kedvez, kompenzálva ezzel kellemetlenebb mellékhatásait. A között a megkérdőjelezhető és megkérdőjelezendő konstellációk ideje. És a múzeum a között állapotában van. Nem csak Magyarországon.

A múzeumot egy Nyugat-Európai szociológiai felmérés szerint az emberek közel 90%-a tartja megbízható információforrásnak, ebből levonható az a nem túl merész következtetés, hogy a múzeum az „autentikus" tudás helye, ahol a neutrális közvetítők segítségével látogató és tárgy (történelem, művészet stb.) „közvetlenül" találkozik.

 

A Múzeum, azonban egyre kevésbé ilyen hely. Egyre kevésbé a biztos tudás vitrinekbe zárt „kincses doboza", hanem lehetőség, egyfajta információs „svédasztal", optimális esetben korlátlan fogyasztással: a kissé suta hasonlat utal az oly igen hangoztatott interaktivitásra, a tárgyakhoz kapcsolódó információk és összekapcsolódási lehetőségük növekvő fontosságára, csakúgy, mint a befogadó megváltozott, sokkal tevékenyebbnek aposztrofált szerepére, illetve a performativitás (hogyan, miért és mit viszünk színre reflektált vizsgálata) növekvő súlyára.

 

Bajormuzeum

Bajor Gizi Színészmúzeum

1124 Stromfeld Aurél utca 16.

 

Program


10.00–11.30

A digitális technológiák múzeumi alkalmazásai

Turcsányi-Szabó Márta, egyetemi docens, ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék

Palkó Gábor, tudományos munkatárs, Petőfi Irodalmi Múzeum

Ruttkay Zsófia, egyetemi docens, MOME Média Intézet, Kreatív Technológia Labor és Média Design Tanszék

11.30–12.30 kávészünet

12.30–13.30

A változó múzeum kihívásai

Varga Benedek, főigazgató, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Czékmány Anna, tudományos munkatárs, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

 

Időpont: 2011. május 31. 10.00

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum, 1124 Stromfeld Aurél utca 16.

A konferencia ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.

 

Fotó és forrás: OSZMI

süti beállítások módosítása