Az Előadóművészeti Tanács válaszol a Teátrumiaknak

Az Előadóművészeti Tanács (EMT) megalapozatlannak tartja a Magyar Teátrumi Társaságnak (MTT) a győri színházigazgató-választás apropóján megfogalmazott véleményét és visszautasítja azt. "Tevékenységünket továbbra is a hatályos jogszabályoknak megfelelően, valamint az előadóművészeti szervezetek és az érintett művészek érdekeit szem előtt tartva végezzük" - közölte az EMT.

Az EMT a Magyar Teátrumi Társaság múlt heti közleményére reagált, amelyben a szervezet elnöke, Vidnyánszky Attila a Győri Nemzeti Színház igazgatói pályázata kapcsán szakszerűtlennek nevezte az EMT eljárását a szakmai bizottságba történő delegálás folyamatában, továbbá alkalmatlannak ítélte az EMT-t szerepe betöltésére és javasolta felfüggesztését.

 

vidnyanszky_02Vidnyánszky Attila


Az Előadóművészeti Tanács joga és feladata, hogy az igazgatói pályázatok szakmai értékelésére a fenntartó által felkért bizottságba tagokat delegáljon. Egyetlen szakmai szervezetnek, így a Magyar Teátrumi Társaságnak sincs ilyen delegálási jogosítványa - emelte ki hétfői kommünikéjében az EMT.


Mint írták, mások mellett Oberfrank Pált, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját delegálták a szakmai bizottságba, aki ezt írásban is elfogadta. A közlemény kitér arra, hogy miután Oberfrank Pál véleményezte a pályázati kiírást, majd a pályázatokat átvette, május 13-án szóban, telefonon, egy munkanappal és három és fél naptári nappal a szakmai bizottság május 17-i győri ülése előtt jelentette be összeférhetetlenségét testvére érintettsége miatt az EMT színházi kollégiumának, illetve az Előadóművészeti Irodának. (Oberfrank Péter Eperjes Károly színművésszel közösen nyújtotta be pályázatát.)

 

oberfrankOberfrank Pál


"Ilyen rövid idő alatt nem lehetséges szakszerűen és körültekintően az új delegált jelölését és az erről szóló szavazást egy huszonegy tagú testületben lebonyolítani" - hangsúlyozza a dokumentum. Mint az EMT megjegyezte, ezt Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is tudja, hiszen 2009. júliusától 2011. február 17-ig az EMT tagja volt. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lemondás már egy megkezdett eljárás során történt, amelyben Oberfrank Pál az összeférhetetlenség bejelentéséig részt vett, és nem az eljárás megkezdése előtt lépett vissza.


Múlt pénteken Forgács Pétert választotta a győri teátrum igazgatójává a győri megyei jogú város közgyűlése. A másik pályázó Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt, a győri városi közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága azonban a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében már előzőleg nagy többséggel Forgács megválasztását támogatta vele szemben.

süti beállítások módosítása