Halott időben a Halhatatlanok Társulata

A Halhatatlanok Társulatát 1996-ban alapították, s azok a színészek, operaénekesek és balettművészek lehetnek a tagjai, akiket a közönség a szavazatával arra érdemesít. Az idén nem volt szavazás, és a héten nem lesz gálaműsor sem a Nemzeti Színházban, a tavaly beválasztott örökös tagokról készített portrékat a közszolgálati televízió éjfél után tűzi műsorra.. Lapszemle.

Budapest egyik látványossága a Halhatatlanok sétánya, melyen megtalálható Tolnay Klári, Darvas Iván, Gábor Miklós, Sinkovits Imre, Marton Éva, Lukács Margit, Zenthe Ferenc, Komlós Juci lábnyoma. A Halhatatlanok Társulatába elsőként választották be Psota Irént, Benkő Gyulát, Melis Györgyöt, Simándy Józsefet, Tokody Ilonát, Kállai Ferencet, Bessenyei Ferencet... 1996 óta csak háromszor, három egymást követő évben fordult elő (2000-ben, 2001-ben és 2002-ben), hogy a Halhatatlanok Társulata nem bővült.


"Tavaly novemberben, ahogy mindig, Szegvári Katalin főszervező elküldte levelét a minisztériumnak. Az örökös tagok tiszteletére rendezett nagyszabású gálaműsort ugyanis mindig a minisztérium támogatta. A gálát rögzítették, az örökös tagokról portré műsor készült, összesen 530 percben, amit a közszolgálati televízió ingyen kapott meg. A televízió és a szervezők között barter-szerződés volt, melynek értelmében a tévé egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy a nézők tudomást szerezhessenek a szavazásról, másrészt felületet biztosít a műsor szponzorainak, valamint a portrékhoz hozzáférést nyújt archív anyagokhoz. A Halhatatlanok Társulatának kuratóriuma januárban ül össze. Örökös tagok, színházigazgatók, művészek, képviseli magát a kulturális minisztérium, a főváros, a közszolgálati televízió... Ekkor döntöttek arról is, hogy négy kategóriában ki legyen az a négy-négy művész, akiknek neve a szavazólapokra kerül. A főszervező, Szegvári Katalin, ahogy szokta, még tavaly novemberben megkereste a minisztériumot és a televíziót. A minisztériumban azt válaszolták, nincs pénz, kérjenek az MTV-től. A televízió pedig arról értesítette a stábot, hogy egyelőre fogalmuk sincs az új struktúráról. Szándéknyilatkozatot nem adtak" - írja a Népszava.

"A Halhatatlanok Társulatának gálaműsorai népszerűek, nézettségüket tekintve akadt olyan, amelyik vetekedett a kereskedelmi tévékkel. Arra, hogy az idei gálaműsor megrendezése nem lesz problémamentes, voltak előjelek. A tavalyi örökös tagokról készült portré műsorokat a televízióban éjfél utánra száműzték. A legutóbbi is péntekről szombatra virradóan 00 óra 10 perckor kezdődött. Amikor aztán az örökös tagok Szegvárit arról kezdték kérdezgetni, miért ekkor, újabb levelezésbe fogott. Azt kérte, a televízió műsorigazgatójától, hogy a döntését indokolja meg szakmailag. Máskorra nincs műsoridő, válaszolta. Szegvári ekkor azt kérte, legalább ismételjék meg a portrékat, hiszen Lorán Lenkére, Novák Ferencre, Pogány Juditra és a többiekre kíváncsiak a nézők.  Talán, majd, nyáron, ígérték, aztán az ügy máshoz került, aki többé nem jelentkezett. Szegvári szerint a történetben az a legrosszabb, hogy senki nem mondja ki, köszönjük, nem kell. Egyelőre csak a hárítások vannak, és egy kicsi remény" - összegzett a lap. A közszolgálati televízió a Népszavának mára ígért választ.

süti beállítások módosítása