Csizmadia: kiszámíthatatlanság jön

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke szerint az előadóművészeti törvény hétfőn beterjesztett módosítási javaslata többek közt azzal a szándékkal készült, hogy figyelembe vegye a minőségi szempontokat is az előadóművészeti szervezetek támogatásánál, de így - a szubjektív elem megjelenésével - kiszámíthatatlanabbá és átláthatatlanabbá válik a finanszírozás.

Csizmadia Tibor, hangsúlyozta: a Magyar Színházi Társaság már korábban is igyekezett rámutatni a problémákra. Mint mondta, a hatályban lévő előadóművészeti törvény szerint mennyiségi mutatók alapján kapták a központi támogatást a színházak, de ezt a rendszert több bírálat érte.

 

Az új szövegváltozat szerint 2013-tól az eddigi hat kategória helyett három kategória jön létre az előadóművészeti szervezetek besorolására. Normatív alapú finanszírozást a nemzeti és a kiemelt kategóriába sorolt előadóművészeti szervezetek kapnak, a harmadik kategóriába tartozók pályázati úton juthatnak forráshoz.


Csizmadia Tibor ennek kapcsán megjegyezte: a kérdés az, hogy a miniszteri rendeletek hogyan szabályoznak majd, hiszen a törvényben nincs benne, hogy mik a pontos kritériumai a kiemelt vagy a nemzeti kategóriának. Tehát még nagyon sok munka van hátra, amelyben jó volna, ha minél szélesebb szakmai egyeztetés történne - mondta.

 

csizmadiaek

2008. október, Csizmadia Tibor aláírja az Előadó-művészeti törvénytervezet támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot, 

mellette Hiller István és Márta István

 

A módosított jogszabály egyik újdonsága, amelyet a színházi szervezetek kérésére emeltek be a szövegbe, hogy a nemzeti és a kiemelt kategóriában megszabja a szakirányú felsőoktatási végzettséggel - vagy meghatározott elismeréssel - rendelkező művészek társulati arányát. Csizmadia Tibor elmondta: a nemzeti intézményeknél 70 százalékban, a kiemelt társulatoknál 60 százalékban határozza meg a módosítás a diplomával rendelkező tagok minimális arányát.


Kitért arra, hogy a jelenleg működő Előadóművészeti Tanács helyett létrejövő új testületek - a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács (NEIT) és a három bizottság - esetében a változtatásban az fontos, hogy melyik milyen tényleges jogosítvánnyal rendelkezik. Tudomása szerint a NEIT olyan fórum lesz, ahol a szakma és a fenntartó gyakran teljesen különböző álláspontjai megjelenhetnek.


Az Országgyűlés 2008. december 8-án fogadta el az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényt. A módosítás, amelyet a tervek szerint még idén nyáron elfogadnak, - egyes részeit kivéve - a kihirdetést követő 45. napon lép hatályba. A finanszírozás rendszere 2013-tól változik, tehát a törvény a 2011-2012-es évad finanszírozását nem érinti.

 

Kapcsolódó anyag:

 

Kell egy kicsit tisztulni - Hol áll meg a tudomány? Milyen ellentét feszül a két színházi társaság között? Mitől retteg egy igazgató? Kell-e új színházi törvény? Erről beszélgettünk Csizmadia Tiborral.

 

Egészpályás letámadás megy - Háborognak a függetlenek

süti beállítások módosítása