Vidnyánszky újragondolja Az ember tragédiáját

Vidnyánszky Attila, Az ember tragédiája rendezője hangsúlyozta: ez számára a leginspirálóbb mű, már az is ünnep, ha színpadra állíthatja. Hozzátette: rendezésében a komor hangulat helyett az életigenlés erősödik fel, és Éva szerepét hangsúlyosabbnak szánja. Beszámolt arról, hogy a korábban a beregszászi társulattal készített előadásból bizonyos elemeket átemel, de a szegedi teljesen új előadás lesz. Hangsúlyozta: a Dóm tér diktátuma olyan erős, olyan kihívás elé állítja ekkora közönség megszólítása, hogy mindent újra kell gondolnia.

A rendező felhívta a figyelmet arra, hogy Madách megadja a kulcsot a történelmi színek ábrázolásához, amikor álomképeknek nevezi őket. "Álomképeket viszünk színre, a történetek elmesélésének bátrabb, az asszociációkra építő megvalósítását tervezzük" - fogalmazott Vidnyánszky Attila. A díszletet és a jelmezt Alexander Belozub tervezte, a koreográfus Gemza Péter, a produkció zeneszerzője pedig Verebes Ernő.

 

vidnyanszkyy

 

A Tragédia fontos hagyományt képvisel Magyarország legnagyobb nyári színházi fesztiváljának történelmében, "csúcstartó" a szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben tizenhat évad során összesen 61 előadásban láthatták a nézők. Az ünnepi előadásban a debreceni színház és a beregszászi társulat színészei mellett több szerepben lép színpadra Cserhalmi György, Blaskó Péter és Hobo is, utóbbinak az előadás zeneszerzője, Verebes Ernő egy dalt is írt, amelyet a londoni színben fog előadni.

 

Az alkotók monumentális díszlettel készülnek: az emberiség történetének pergamenje lesz a központi díszletelem, amelyet tizenöt méter magasra terveztek, a díszletelem tetején foglal majd helyet az Úr. Innen, a tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát. A színészek és az alkotók május 23-án kezdték a próbákat, az előadást július 1-jén és 2-án láthatják a nézők Szegeden.

süti beállítások módosítása