Márta újra indul majd az Új Színházért

A jövő évadban három nagyszínpadi darabot mutatnak be az Új Színházban; Shakespeare Coriolanus, Thomas Mann Varázshegy és Závada Pál Jadviga párnája című művét tűzi műsorra a teátrum, amely szerdán tartotta évadzáró társulati ülését. A direktor elmondta, hogy ha nyernek a Budapest-pályázaton, tartanak egy negyedik nagyszínpadi bemutatót is, Budapest-Budapest címmel, amelyet Szikora János ír és állít színpadra. A stúdiószínpadon egy külföldi színházzal koprodukcióban készülő előadást terveznek, amelyről többet egyelőre nem lehet tudni.

Márta István igazgató a 2011-2012 évadról szólva elmondta: első bemutatóként Shakespeare Coriolanus című drámáját láthatja a közönség novemberben Bagó Bertalan rendezésében. A második premiert februárban tartják, Szikora János rendezésében Thomas Mann Varázshegy című művét tűzik műsorra, jövő áprilisban pedig Závada Pál Jadviga párnája című regényét - amelyből a szerző készít színpadi változatot - láthatja a közönség Hargitai Iván rendezésében. A próbák augusztus 22-én kezdődnek, az új bemutatók mellett tizenegy darab marad repertoáron.

 

martaistvan

Márta István


Az Új Színház együttműködési és partneri kapcsolatot alakított ki a Belgrádi Nemzeti Színházzal, az újvidéki Szerb Nemzeti Színházzal és az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal. Márta István elmondta, hogy részt vesznek egy európai uniós projektben, amelyben két francia, egy cseh és egy szerb színház mellett az Új Színház képviseli Magyarországot. Ez egy hároméves projekt, amelynek keretében közös bemutatókat tartanak.

 

bago_bertalan

Bagó Bertalan

 

A Marosvásárhelyi Színiakadémiával aláírt szerződés értelmében az Új Színház a jövő évadban rendező, színész és dramaturg hallgatókat fogad szakmai gyakorlatra. Az igazgató kitért arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alaphoz, a Budapest-pályázatra és a visegrádi négyek pályázatára összesen 14 pályázatot adott be a színház, tehát intenzíven foglalkoznak a határon túli megjelenési lehetőségekkel.


A jövő évadra két állandó rendező szerződik a társulathoz, Szikora János művészeti vezető mellett az Új Színház tagja lesz Bagó Bertalan és Hargitai Iván. A Keleti István Színiiskolával közös intézményükben - ahol a társulat színészei tanítanak - a hároméves képzést adó iskola második és harmadik évfolyama jár az Új Színházba elméleti oktatásra és szakmai gyakorlatra. Márta István megjegyezte: a diákok kisebb szerepeket is eljátszhatnak a színház előadásaiban.

 

hargitai

Hargitai Iván


Tájékoztatása szerint, a 2010-2011-es évadban - a közszolgáltatási szerződés szerint előírt 163 helyett - 240 előadást tartottak, ezek - a szerződés szerinti 36 ezer helyett - mintegy 53 ezer nézőt vonzottak, ami 83 százalékos látogatottságot jelent. "A nézők száma ma mindenütt drasztikusan csökken, az emberek egyre kevesebbet költenek kultúrára, ezen belül színházra, így a 83 százalékos látogatottság jónak számít" - fogalmazott. Mint elmondta, tavaly 2009-hez hasonlóan összesen 590 millió forintból gazdálkodhatott a színház, a 2011-es - állami és fővárosi részből álló - fenntartói támogatás összege 310 millió forint.

 

    

Erdő - ajánló


Az előző évadban 18 alkalommal játszottak az épületen kívül Magyarországon és külföldön. Az évad sikerei közül Závada Pál Bethlen című darabját és a Szikora János által rendezett Virágoskert című produkciót emelte ki, valamint az Erdő című darabot említette, amelyet két fesztiválra is meghívtak. Márta István beszélt továbbá a III. "Kőfal-Pálya" pályázat sikeréről, amelynek keretében független színházak pályázhattak stúdiószínpadi bemutatóra; így két gyerekdarabot mutattak be a színházban, a Mocsármese és az Új hídavatás című előadást. A negyedik "Kőfal-Pálya" pályázatot ősszel írják ki.

 

Márta István vezetői mandátuma 2012 január végén jár le, így a jövő évadban, várhatóan ősszel írják ki a pályázatot a színház igazgatói posztjára. "Megpályázom az Új Színházat" - mondta.

 

Kapcsolódó anyag:

Interjú Márta Istvánnal -Annyira őrült, hogy komolyan vesszük

süti beállítások módosítása