Kérdéses Horváth Ádám főigazgatói kinevezése

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán délelőtt Horváth Ádám jelenlegi miniszteri biztost nevezte ki a Magyar Állami Operaház főigazgatójává június elsejei hatállyal, ötéves időtartamra, de még aznap este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája azt közölte, hogy a kinevezés kérdéses, az Operaház új főigazgatójának személyéről később lesz döntés.

horvathadam

A KIM közleménye szerint a nemzeti erőforrás minisztere annak ellenére nevezte ki Horváth Ádámot, hogy a kormány keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, a kormány soron következő üléséig ne hozzon döntést a főigazgatói pályázatról. Horváth Ádám este telefonon azt közölte, hogy aláírták a munkaszerződését.

 

A főigazgatói posztra öten pályáztak, közülük a pályázatokat elbíráló kilencfős szakmai bizottság döntő többséggel Horváth Ádámot javasolta a dalszínház élére. A 38 éves operaénekes 2010. szeptember elsejei hatállyal kapott fél évre miniszteri biztosi kinevezést a Magyar Állami Operaházba a nemzeti erőforrás minisztertől. A megbízatást 2011. szeptember 2-ig meghosszabbították, de szerdán Réthelyi Miklós miniszter főigazgatóvá nevezte ki.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóirodája azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány keddi ülésén "Orbán Viktor miniszterelnök feladatul tűzte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt, tekintettel arra, hogy kormányülésen értékelik az Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, az egyébként 2011. szeptember 2-ig kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is".

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a miniszterelnöki döntés, valamint a június 10-ei pályázati elbírálási határidő ellenére a mai napon eredményt hirdetett, amelynek érvényessége és fenntarthatósága a fenti körülményre tekintettel kérdéses. Jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vizsgálja a döntéshozatali eljárást. Erről tájékoztatást kapott Horváth Ádám is, aki az Operaház vezetését miniszteri biztosként végezheti tovább - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerda esti kommünikéjében.

süti beállítások módosítása