Titok köré szerveződik a Jókai Színház évada

A titok köré szervezi következő évadját a Békés Megyei Jókai Színház, amely kilenc bemutatóval készül. "Arra törekedtünk, hogy olyan darabok kerüljenek a repertoárunkba, amelyek középpontjában valamilyen titok lappang és a játék ennek kiderítésére irányul. Egyszerre akarunk izgalmat a színpadon, a nézőtéren megdobbantani a szíveket, és közben az elmét köszörülni" - fogalmazott Fekete Péter, a társulat igazgatója.

Felidézte, hogy az elmúlt években tematikus évad-rendszert alakítottak ki Békéscsabán, így volt már magyar szerzők évadja, a most záródó időszakban pedig a klasszikusnak nevezethető darabokat mutattak be. 

 

A következő szezon első bemutatója októberben az Alexandre Dumas műve alapján készült musical, a Monte Cristo grófja lesz: a művet Pozsgai Zsolt és Szomor György állítja színpadra, a darabot Pozsgai Zsolt rendezi. Novemberben folytatja a teátrum a több évtizedes múltra visszatekintő mesejáték-sorozatát, és a Négy évszak című zenés darabot mutatják be. Szintén novemberben kerül színre Neil Simon és Marvin Hamlisch Kapj el című vígjátéka Seregi Zoltán rendezésében.

 

feketepeter


A következő esztendőt Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámájával kezdik, a címszerepet Fodor Zsóka alakítja, a darabot pedig Kovács Frigyes rendezi. Februárban Mozart Varázsfuvola című operájával folytatják a szezont: a családoknak szánt bemutató két főszerepét vendég operaénekesek fogják alakítani, a többi szerepet a Jókai Színház társulatának tagjai kapják meg, számukra Gulyás Levente zeneszerző némileg átírja a szólamokat.


Márciusban Merő Béla rendezésében Georges Feydeau Bolha a fülben című komédiáját láthatják a nézők, majd az operett kedvelőinek mutatják be Huszka Jenő Mária főhadnagy című romantikus nagyoperettjét. Szintén a tavasszal kerül színre Brestyánszki B. R. Csörte című zenés darabja, amelyet a direktor, Fekete Péter fog rendezni. A bemutatók sorát ismét a színház cirkuszi sátrában, a porondszínházban előadott darab fogja zárni; ennek címe egyelőre titok. A direktor csak annyit árult el, hogy zenés darab lesz, amelyben az énekesek és táncosok mellett ismét fellépnek cirkuszi artisták.


Mint elhangzott, a most induló bérleti szezon célja, hogy a színház 90-95 százalékos nézettségi arányát lehetőleg teltházassá változtassák. Mint mondta, egyetlen potenciális nézőről sem kívánnak lemondani, hiszen ez anyagi érdeke is a teátrumnak. Fekete Péter kitért arra, hogy a vállalkozások a társasági adójuk befizetésével, a jegyértékesítés nyolcvan százalékáig egyenesen is támogathatják a színházat.


A Békés Megyei Jókai Színház a most záródó szezonban mintegy 50-60 millió forint jegyárbevételre tett szert, ennek következtében várhatóan 40-50 millió forint érkezik a színház kaszájába a vállalkozásoktól.

süti beállítások módosítása