Új válogató a POSZT-on!

Bicskei István táncos-színészt, a Magyar Teátrumi Társaság és a Vidéki Színigazgatók Egyesülete jelöltjét kéri fel Márta István, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetője az idei zsűri és a jövő évre válogató bizottság tagjai közé.

Márta István levele

 

A május 30-i Magyar Színházi Társaság elnökségi ülésén döntés született a POSZT egy fontos kérdésével kapcsolatban.

Hosszas értekezés, elemzés után úgy döntött a vezetőség, hogy színház szakma-politikai okok miatt rám bízza annak eldöntését, hogy a POSZT figyelembe vegye-e a Teátrumi Társaság és a Vidéki Színigazgatók Egyesületének határozott kérését, miszerint az idei zsűribe és a jövő esztendőre válogató grémiumba jelöltjüket a fesztivál el- és befogadja.

A POSZT ügyvezetőjével, és a fent említett szervezetek jelöltjével való konzultálás után úgy határoztam, hogy Bicskei Istvánt kérem fel mindkét feladat ellátására. A válogatókkal az elkövetkező napokban egyeztetek.

A jövőben szeretném, ha a következő esztendőre válogatók közül 1 fő az előző év szakmai zsűrijében is részt vehessen, hisz az ott tapasztaltakat (lebonyolítás, gyakorlati problémák stb.) hasznosítani lehet a válogatási szempontoknál.

Az országos szövetségeknek (Magyar Színházi Társaság, Teátrumi Társaság, Fővárosi Színigazgatók Egyesülete, Vidéki Színigazgatók Egyesülete) javasolni fogom, hogy a POSZT ideje alatt az elnökök találkozzanak és kerekasztal mellett – közösen, együtt – beszélgessünk a fesztivál jövőjéről.

 

Márta István

2011-06-02

 

poszt

 

Bicskei istván szakmai önéletrajza

 

1950. február 21-én születtem Oromhegyesen (Szerbia).

Elemi tanulmányaimat Magyarkanizsán végeztem, ahol 1968-ban érettségiztem.

A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen (Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet) 1976-ban diplomáztam. Lohinszky Lóránd és Kovács Levente voltak a tanáraim.

A Szabadkai Népszínházhoz szerződtem, majd 1979-től az Újvidéki Színháznál, később párhuzamosan az Újvidéki Rádió is dolgoztam.

Két éven át az Újvidéki Színművészeti Főiskola színészmesterség segédtanára voltam Virág Mihály mellett.

1991-ben átszöktem Magyarországra, mert nem akartam részt venni a délszláv háborúban.

1992-től a Nagy József által vezetett franciaországi JEL színház, majd az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ táncos-színésze voltam szintén Nagy József igazgatása alatt. Itt kb. 20 évet töltöttem el. A mai napig játszom a Központban.

Vendégként a Békés Megyei Jókai Színházban és a Debreceni Csokonai Színházban játszottam.

A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen kurzusokat tartok.

Harmadik éve a Nis-i Nemzeti Színház művészeti igazgatója vagyok, 2008-tól pedig a Magyarkanizsai Udvari Kamara Színház színésze.

1964-ben játszottam az első főszerepemet Djordje Lebovics: Temetni délután szokás című darabjában, amely alakításért megkaptam a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Kb. 26 magyar, szerb, szlovén, ruszin, román és HBO filmben szerepeltem.

Nagy József JEL színházával rengeteg fesztiválon vettem részt, többek között az USÁ-ban, Angliában, Európa különböző országaiban és Dél-Amerikában. Ennek köszönhetően kitűnő kapcsolatokra tettem szert angol, francia, japán, dél-amerikai színházakban.

Zsűritag voltam a Vajdasági Professzionális Színházak Fesztiválján, mint ahogyan a Romániai Nemzeti Kisebbségek Kollokviumán is ebben az évben.

Rendeztem, koreografáltam.

süti beállítások módosítása