Magyar terek Prágában

2011 júniusában Prága egész belvárosa színház lesz. Több mint hatvan ország részvételével június 16-tól 26-ig itt tartják a Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálét – új nevén Performansz Dizájn és Tér Quadriennálé – amely nem pusztán a Nemzeti Galéria épületében rendezett grandiózus kiállítás-füzér, hanem a színházi látványt a művészetek széles spektrumában bemutató, a város tereit behálózó előadó-művészeti rendezvénysorozat lesz.

praga

Julie Laffin - The Shield
Prague Quadrennial 2007©PQ Archive

 

A színházat a képzőművészet és az intermediális műformák irányából ért határátlépések metszésében, mint minden művészet otthonát prezentáló PQ11 kiállításain és kísérő rendezvényein, mint 1967 óta mindig, Magyarország is részt vesz.

 

A 12. Prágai Quadriennálé egyedülálló nemzetközi színházi esemény, amelyet először több mint 40 évvel ezelőtt rendeztek meg, és ma már a szcenográfiai és színházépítészeti kiállításra a világ minden tájáról érkeznek résztvevők – egy-egy alkalommal több mint ötven ország képviselteti magát.

 

praga2JS Bach / Zaha Hadid Architects Music Hall
 Image courtesy of Zaha Hadid Architects

Prague Quadrennial 2007©PQ Archiv   e

 

A magyar részvételt – ezidáig hagyományosan – a kultúráért felelős minisztérium támogatásával és megbízásában az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezte.

Így történik ez az idei évben is, a hazai kiállítást a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által nyújtott támogatásból tudjuk megvalósítani.

 

A kiállítási szekciókban – Nemzeti szekció, Színházépítészet és technológiák szekció, Oktatási szekció– az utolsó négy év hazai teljesítményeit dolgozzuk fel. Kiállító tereink a többi nemzet teréhez viszonyítva kicsik. Nem a méretben, hanem az intenzitásban bízunk.

 

parga3 Play Bauhaus - jam out
photo: Sebastian Guendel

Prague Quadrennial 2007©PQ Archive

 

A Nemzeti szekció fókuszában a nemzetközi hírű Bodza W. Mihály munkássága áll. A színházi terek és határainak föloldására irányuló látványtextúrákat, a historikus jelmeztervezői gyakorlattól és a karakterábrázolás ismert eszköztárától elszakadó, az új térnyelvi törekvésekbe illeszkedő, szokatlan anyagokból jelmezeket alkotó, dimenziókutatással és esélyegyenlőségi kérdésekkel is foglalkozó művész 2010 decemberében, máig ismeretlen körülmények között eltűnt.

 

A látványtervezői szakma legkiválóbb teljesítményeivel, díjakkal, belföldi és külföldi munkák dokumentumaival, elméleti munkákkal, pedagógiai munkássággal, színháznyelv-megújító lenyomatokkal, közéleti éthosszal jellemzett pályakép általános érvényű szakmai dilemmákat hordoz.

Az életmű dokumentumaiból kollégái és barátai válogattak.

 

A Színházépítészet és technológiák szekció kiállítását a prágai Szent Anna templomban rendezik. A „Zsíroskenyér hagymával" címet viselő magyar stand az alternatív színházi térhasználat rendkívül sokféle változatát – a lakásszínháztól a laktanyán át az elmegyógyintézetig – Vargha Mihály építészettörténész hagyatékának felhasználásával mutatja be.

 

Az Oktatási szekcióban hat magyar és egy osztrák művészeti egyetem hallgatóiból, valamint művészeti szabadiskolás és középiskolás diákokból alakult alkotócsoportok közös munkákkal jelentkeznek.

Az Extrém jelmez szekció harminc versengő alkotása közé beválogatták Nagy Fruzsina Porsche című művét.

 

Az Intersection: Intimitás és Látványosság programban való részvételre a PQ11 rendezőbizottsága a Krétakör Színházat kérte fel. A társulat az egykori Rudé právo székházban adja elő a Jp.co.de című Krízis trilógia első részét.

 

A több mint ötven workshop-ot, hatvan előadást és hat hely-specifikus színházat magába foglaló Scenofest oktatási programsorozatot a világ minden tájáról, így Magyarországról is érkező művészhallgatók bevonásával rendezik.

 

Kurátor:

B. Nagy Anikó művészettörténész, Budapesti Történeti Múzeum

 

Alkotótársak:

Árvai György látványtervező, időkutató

Csanádi Judit látványtervező

Horgas Péter látványtervező

Medvigy Gábor operatőr

 

A hivatalos megnyitó időpontja: 2011. június 15. 17.00 óra

Immár hagyományosan minden ország egy-egy napon egy órában külön eseménnyel felhívva magára a figyelmet Nemzeti Napot tarthat a saját kiállítói terében. Erre az eseményre, azaz a Magyar Napra 2011. június 16-án 18.00 órakor kerül sor.

 

praga4Monika Ponjavić, Marina Radulj, Body Never Lies,
Photo: Marina Radulj, December 2010

Prague Quadrennial 2007©PQ Archive


A PQ2011 honlapja>>>

Bodza W. Mihály honlapja>>>

Forrás: OSZMI

Fotó: PQ11

süti beállítások módosítása