Verebes nem vállalja a vállalhatatlant

Verebes István igazgató működőképesen adja át a Kabaré 24-et (a korábbi Mikroszkóp Színpadot), a színháznak nincs adóssága vagy tartozása – hangzott el a hétfői évadzáró társulati ülésen. Verebes - aki a pénzügyi keret szűkösségére hivatkozva december 1-jén adta be felmondását - a színház honlapján is olvasható búcsúbeszédében az odaadó munkát mindenkinek megköszönve hangsúlyozta: ez az, ami miatt nem tartja kudarcnak az itt töltött időt, ami miatt nyugodt lelkiismerettel fejezi be ezt a tizenhét hónapot.

"A 2010-2011-es évadban voltak, ahányan voltak a nézőtéren, de elégedetlenül egyetlen produkciónkról sem távozott néző" - emelte ki, majd a pályázatából idézte, hogy a jelenkori magyar színház progresszívebb és árnyaltabb színvonalára akarta emelni a társulatot.

 

A színház idei bemutatóiról is szólt a távozó igazgató: a három Szép Ernő-egyfelvonásosra a legbüszkébb. Egyrészt azért, mert bebizonyosodott, hogy a társulat régi tagjai "nem csupán aktuálkabarék kliséiben, hanem finom szövetű színművekben is helytálló színészek", másrészt mert "a jelenlegi feleslegesen aktualizáló színházzal ellentétben korhű, humanista előadást hoztak létre, ami a játszók érzékenységének is köszönhető".

 

verebes

Megyeri Zoltán és Nádas György viccelődnek Verebes istván, Egri Márta és Szántó Szandra színművészekkel a társalgóban 

 

Verebes István azt is elmondta, hogy mintegy 50 millió forintot vontak el tőlük a "kevésre sem elegendő" 127 millióból, és egyetlen forint hiány nélkül adja át a színházat. Mint fogalmazott, nem hagyott cserben mást, csupán a színház megoldhatatlan jövőjét, amit rákényszerítettek megbízói. "Az én jövedelmem, státuszom még négy évig adott lett volna, a ti jövedelmeteken és a színház vállalt színvonalán kurtított volna az idő, ha tovább vállalom a vállalhatatlant" - jegyezte meg. Kitért arra, hogy bár nyugodt szívvel távozik, nagyon is aggódik a színház sorsáért.


Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes korábban elmondta: mivel Verebes csupán az évad végéig vállalta az intézmény vezetését, és több támogatást egy új igazgatónak sem tudna biztosítani a főváros, az évad lezárulta után hasznosítási pályázatot írnak ki. Hangsúlyozta, hogy az épületben mindenképpen kulturális intézmény működik a továbbiakban is, de nem feltétlenül színház. Akkor kifejtette, sajnálják, hogy Verebes István lemondott és nem sikerült megvalósítania, amit eltervezett. "Hozzá kell tennem, hogy ez végül is nem tőle függött, nagyon nehéz örökséget vett át. A múlt, ami terheli ezt az intézményt, úgy látszik, erősebb volt" - fogalmazott Csomós Miklós.

 

Verebes István erre úgy reagál: az ő felelőssége, hogy a fordulat, többek között a marketing, a reklám, a honlap és számos más dolog megújítása, ami ebben a színházban elhanyagolt volt, túl sokba kerül. "Az pedig, hogy az elöregedett társulatot diffúz módon fel lehessen tölteni új erőkkel, még több pénzt igényelne".


A fővárosi önkormányzat honlapján található május 13-i előterjesztés szerint a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. hasznosítására június 15-ig pályázatot írnak ki, a pályázatok értékelését követően a nyertes pályázóra vonatkozó javaslatát a főpolgármester augusztus 31-ig terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé.

süti beállítások módosítása