Halogatják a döntést az Operaház igazgatójáról

A Magyar Állami Operaház tevékenységéről szóló tájékoztatást kedden meghallgatta a kormány, személyi kérdésekben nem született döntés - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőosztálya.

A közlemény szerint a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma.Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház 2010. szeptember elsejei hatállyal kinevezett miniszteri biztosát, aki indult a főigazgatói posztra kiírt pályázaton, egy hónappal a pályázati kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén nevezte ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter főigazgatóvá. Horváth Ádám aláírta főigazgatói munkaszerződését.


Aznap este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és a minisztérium vizsgálja a döntéshozatali eljárást. Ez alapján Horváth Ádám miniszteri biztosként vihette volna tovább az operaház vezetését. Június 3-án Horváth közleményében azt írta: "A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat".

 

horvathadam2011. június 1. Horváth Ádám aláírja a kinevezési okmányokat Réthelyi Miklós, Szőcs Géza és Jávor András jelenlétében


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy Réthelyi Miklós múlt pénteken közös megegyezéssel június 3-i hatállyal megszüntette Horváth Ádámnak az Operaház főigazgatói munkakörre szóló munkaviszonyát. Ezzel Horváth Ádám miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt. A főigazgató személyéről szóló végleges döntésig Mozsár István jelenlegi ügyvezető igazgatót bízták meg a dalszínház vezetésével.


A főigazgatói tisztségre lapértesülés szerint öten pályáztak. A kilenc tagú szakmai bíráló bizottság Horváth Ádám pályázatát érvényesnek tekintette, és nyolc tagja ajánlotta első helyen a döntéshozó figyelmébe.


A keddi kormányülésen értékelték az operaház helyzetét, személyi kérdésekben nem született döntés, a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma.

süti beállítások módosítása