Menesztették Koltay Gábort

Azonnali hatállyal menesztette Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatót a József Attila Színház éléről Tarlós István. Az indoklás szerint megrendült benne a bizalom, úgy tudjuk, rossz szerződéseket kötött. Ezzel egyidejűleg Bognár Józsefnét, a színház gazdasági igazgatóját bízta meg július 31-ig az ügyvezetői feladatok ellátásával.

Még nem múlt el három hónap sem Koltay Gábor kinevezése után, amikor a főpolgármester szerdán kora délután azonnali hatállyal menesztette a filmrendezőt. Az indoklás szerint megrendült Koltayban a bizalom, a fővárosi önkormányzat későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

 

koltay

 

Koltay Méhes Lászlót váltotta, aki március 31-ig igazgatóként vezette az intézményt. A Honfoglalás rendezőjét március 16-án nevezték ki megbízott ügyvezető igazgatónak a színház élére. Akkor azt nyilatkozta a Színház.hu-nak : "Sok kulturális rendezvényen beszélgettünk, tervekről, elképzelésekről, cseréltünk gondolatokat, azaz arról vizionáltunk, milyen fővárosi kulturális életet kellene szervezni, ha vége lesz a Demszky korszaknak. Ennek az időszaknak – függetlenül a személyes sorsom alakulásától –, legfőbb jellemzője a meglehetősen kirekesztő, egyoldalú balliberális gondolkodásmód dominanciája volt. S ez még akkor is igaz, ha több értékes kulturális műhely létezett, ahol érdekes, adott esetben fontos produkciók jöttek létre. Egy kétmilliós főváros vezetésének sokszínű kulturális életet kell teremtenie, szemben az elmúlt húsz esztendő törekvéseivel, amelyből a nemzeti értékrendet szinte teljeskörűen száműzték". 

 

Információink szerint Koltaynak azért kellett távoznia, mert ugyanolyan megbízási szerződéseket kötött a fővárosi vezetésének háta mögött, annak jóváhagyása nélkül, mint az elődje. Az index.hu szerint a probléma az lehetett, hogy nem egyeztetett rendszeresen Csomós Miklóssal, sőt egyik találkozójukon állítólag még kiabált is a kultúrért felelős polgármester-helyettessel, amikor kiderült, hogy nem kap elég pénzt a színház működtetéséhez. Talán az is közrejátszhat a döntésben, hogy Koltay sem távolította el a színházból Léner Pétert, aki különleges, 5 évre szóló szerződésben áll a színházzal.

 

 

Kapcsolódó anyag:

A sokszínűség embere - Interjú Koltay Gáborral

Semmi közöm a luftballonokhoz - Interjú Méhes Lászlóval

süti beállítások módosítása