Parádésan indul az operafesztivál

A hagyományos nyitóparádéval, utcatánccal, majd az ezt követő nyitóhangversennyel csütörtökön tizenegyedik alkalommal veszi kezdetét a "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál; a nívós rendezvénysorozat június 19-ig várja az opera műfajának kedvelőit.

A fesztivál a komolyzenei programok mellett számos ingyenes szabadtéri rendezvénnyel és egyéb eseménnyel, például filmvetítésekkel, kiállításokkal, könnyűzenei előadásokkal várja a borsodi megyeszékhelyre látogatókat.


A csütörtöki nyitóhangversenyt hagyományosan a Miskolci Nemzeti Színházban tartják, közreműködik a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara, Kelemen Barnabás (hegedű), Serena Farnocchia (szoprán) és Jorge Lagunes (bariton). Vezényel Győriványi Ráth György. A műsorban Bartók, Dohnányi és Liszt Ferenc műveit, valamint Verdi operarészleteket hallhatja a közönség.

 

miskolci


A nyitóhangverseny előtt két kiállítás is nyílik a városban. A Liszt Ferenc emlékére (Hommage á Liszt) című tárlatot Pajor Ildikó festőművész képeiből a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében tekinthetik meg az érdeklődők. A Miskolci Nemzeti Színházban közvetlenül a koncert előtt Liszt Ferenc élete - Magyar és európai címmel a Liszt Ferenc Emlékmúzeum poszterkiállítását nyitja meg Eckhardt Mária, az emlékmúzeum tudományos igazgatója.
Miskolc utcái, terei is ízelítőt kapnak az operafesztivál hangulatából a következő napokban, az ünnepélyes nyitóparádé csütörtökön 18 órától kezdődik a belvárosban. Fő helyszíne a Széchenyi utca, amely a város történelmi hangulatú sétálóutcája, ahonnan a fesztivál valamennyi helyszíne - Városház tér, Erzsébet tér - könnyen elérhető.

 

2011_bartok-verdi


A "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idén szűkösebb költségvetésből valósul meg. Bátor Tamás, a rendezvény igazgatója múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egyedül a miskolci önkormányzat mintegy 70 millió forintos támogatása biztos, azt még nem tudni, a Nemzeti Kulturális Alap mekkora összeggel támogatja az idei eseményt.


A korábban meghirdetett programból elmarad négy Verdi-mű, A trubadúr, az Otello, Az álarcosbál és A kalóz, és nem tartják meg a Zenepalota Ifjú Zenészeinek és Tanárainak dzsesszhangversenyét, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Egyetem Zenekara és a Bartók Kórus koncertjét sem.

süti beállítások módosítása