Koltay: keményen dolgoztam

Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester szerdán. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint a megbízott igazgató hatáskörén átlépve kényszerhelyzetbe hozta a fővárost. Koltay Gábor megdöbbenéssel vette tudomásul menesztését.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a megbízott ügyvezető igazgató felmentésére azért került sor, mert megrendült benne a városvezetés bizalma. Azt is elmondta, megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor fő feladata a válságmenedzselés volt. "Koltay Gábor azonban átlépve hatáskörén nem csupán a régi társulattagok szerződését hosszabbította meg, hanem új szerződéseket is kötött" - mutatott rá a főpolgármester-helyettes, utalva arra, hogy ezzel nemhogy nem stabilizálta, de vélhetően rontotta is a színház pénzügyi helyzetét a megbízott igazgató.

Csomós Miklós szerint Koltay kényszerhelyzetbe hozta a fővárost, ez rendítette meg a bizalmat iránta. "Koltayra nem haragszom, de elfogadhatatlan, hogy nem egyeztette lépéseit a fővárossal" - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

 

csomos2011. március 16. Csomós Miklós a József Attila Színház nyilvános társulati ülésén Koltay Gáborral és a leköszönő Méhes Lászlóval

 

Koltay Gábor közleményében úgy fogalmazott: azonnali menesztését megdöbbenéssel vette tudomásul, hiszen több mint két hónapja keményen dolgozott a színház jövőjéért, abban a szellemben, amelyet a fenntartó egyértelmű márciusi bejelentésével egyetértve társulati formában képzelt el."Őszintén remélem, a történtek nem azt jelentik, hogy a színházat mégiscsak bezárják, vagy más formában kerül hasznosításra az épület" - írta Koltay Gábor.

 

Erre reagálva Csomós Miklós kifejtette: erről nincs szó, de át kell gondolniuk, vajon a Koltay Gábor teremtette új szituációban a színházigazgatói posztra május 17-én kiírt pályázat tisztasága nem kérdőjelezhető-e meg. "Mit közöljünk a potenciális pályázókkal: fogadják el a Koltay intézkedései miatt megváltozott feltételeket vagy írjunk ki új pályázatot?" - érzékeltette az önkormányzat előtt álló döntést a főpolgármester-helyettes.

 

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint Tarlós István Koltay Gábor megbízatásának visszavonásával egyidejűleg Bognár Józsefnét, a színház gazdasági igazgatóját bízta meg július 31-ig az ügyvezetői feladatok ellátásával.

süti beállítások módosítása