Cseke Péter: Nincs jobb- és baloldali színház

"Három éve vezeti a kecskeméti Katona József Színházat. Akkoriban már jól látszott Orbán Viktor mögött a fideszes rendezvények dísztribünjén. Nem volt kérdés: belép a jobboldali direktorok Magyar Teátrumi Társaságába. De időközben beválasztották a balliberálisnak címkézett Magyar Színházi Társaság elnökségébe is. Azt mondja: igazgatóként számára nem létezik jobb- és baloldali színház, csakis hiteles vagy hiteltelen" - írja a 168 óra. Lapszemle.

Kósa Lajos felajánlotta neki a debreceni színház vezetését, lehetett volna Verebes István utódja a nyíregyházi színházban, ő mégis a kecskeméti teátrumot választotta. Nem titok, erős politikai hátszél volt a kinevezés mögött, számos alkalommal lehetett különféle Fidesz-rendezvényeken látni. „Nem színházi emberként, hanem állampolgárként éreztem fontosnak, hogy ily módon is kifejezzem véleményemet” - mondja Cseke Péter.

 

cseke

 

Az igazgató állítja, az elmúlt három évadban - minden politikai kötődése ellenére - sikerült a szakmaisággal ledolgoznia a politikai előítéletekből. Ezt igazolja az a tény is, hogy a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagjaként maga is aláírta azt a nyilatkozatot, amely kifejezi szolidaritását az elmúlt hónapok során rendre meghurcolt Alföldi Róberttel. „Számomra nem létezik jobb- és baloldai színház, csakis hiteles, vagy hiteltelen. Jelenleg csak egyetlen kritérium van a kecskeméti színházban: a tehetség, amely nem ismer pártállást. Ebbe a körbe Mohácsi János éppúgy beletartozik, mint az általam többször invitált Vidnyánszky Attila. Róluk nekem a rendező jut eszembe, nem más” - foglalja össze Cseke.

 

Az igazgató beszélt arról is, meglátása szerint milyen irányba halad a fideszes vezetésű Kecskemét, hogyan kezeli a kormány a kultúrát és mesélt Orbán Viktorhoz való kötődésről is.

süti beállítások módosítása