Meggyalázás Zsámbékon

„Nemrég találkoztam az áruházban egy régi iskolai barátnőmmel. Ő mondta, legutóbb ebben az őrült Shakespeare-darabban látott. Arról az elfajult produkcióról beszélt, amelyben én a lányt játszom, akit megerőszakolnak. És amelynek kivágják a nyelvét, te jó Isten. Mi normálisak még nem vagyunk ennyire brutálisak. Még nem!"

proba_Meggyalazas20116_kicsi

 

Szeretne sétálgatni Zsámbékon és magába szívni a nyári éjszaka merengő hangulatát? Akkor ide ne jöjjön el.

Szeretné látni kedvenc színészeit egy megnyugtató és könnyed darabban? Akkor ne nézze meg ezt az előadást.

Szeretné átadni magát a látványos színpadi világ és csillogó jelmezek káprázatának? Akkor semmi esetre se nézze meg a Meggyalázást!

Kegyetlen és őszinte színdarab az erőszakról és a békéről, az egyik legismertebb kortárs német drámaírótól, először magyarországi színpadon.

Botho Strauß Meggyalázás című darabja most először hangzik el magyar nyelven, Borbély Szilárd fordításában. Mint A park című darabnál, az író polemizál Shakespeare-rel és szembeállítja az emberiség mohó vágyát az erőszak bemutatására és a vele járó tapasztalható, növekvő közönyt tárja elénk. Ahogy az egyik szereplő is mondja: „A vérfürdő többé nem elég. Az erőszak a fáradt nézők nyalánksága. A Gonosz sivár és lapos."

A Meggyalázás projekt kapcsán szó szoros értelemben egy V4-es együttműködésről beszélhetünk. A rendezőnő (Lucie Málková), a koreográfus (Halka Třešňáková) és a díszlettervező (Nikola Tempír) Csehországból származnak, a jelmeztervező (Barbara Wojtkowiak) lengyel és a dramaturg (Gertrud Korpič) szlovákiai magyar.

 

proba_Meggyalazas20118_kicsi

 

A projekt a Visegrad Found támogatásával jött létre, és mind a négy országban bemutatásra kerül. Fontosnak tartjuk, hogy a V4-es országokkal való kulturális közreműködés sajátos tapasztalatokkal gazdagítsa az alkotókat, és egyben a különböző színházhoz való hozzáállás elősegítse a szélesebb szociális és politikai párbeszéd létrejöttét nem csak az alkotók, de az alkotó országok között is.

A projekt fő gazdája az „o.s. Divadlo Unlimited" egy fiatal rendezőkből, dramaturgokból, díszlettervezőkből és színészekből álló szabad csoport, akik a Prágai Színművészeti Egyetem (DAMU) színpadán, a Diszkben mutatkoztak be. Alkotásaik közös gondolkodással születnek, és kortárs témákra reflektálnak. Az egyetem elvégzése után sajátos színházi nyelvüket használják különböző prágai színházaknál. (Lucie Málková saját darab rendezésével a Mlčenlivá (A néma lány) c. előadását a Cross klubban mutatta be (bemutató 2008. 11. 30.) A Krásná z Roissy (O története) az A studio Rubín közreműködésével jött létre (bemutató: 2010. szeptember 9.).

A projekt magyarországi partnere a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, amely színházi produkciók létrejöttét támogatja, valamint a Zsámbéki Színházi Bázis, amely befogadja a produkciót.

 

proba_Meggyalazas20117.kicsi

 

Az o.s. Divadlo Unlimited (CZ), a Zsámbéki Színházi Bázis és a FÜGE bemutatja:

Botho Strauß: Meggyalázás

Shakespeare Titus Andronicusa nyomán

Szereplők:
Terhes Sándor, Tóth Orsi, Gubík Ági, Katona László, Nagy Zsolt,
Kovács Martina, Orbók Áron, Tóth János Gergely, Tóth Máté, Kokics Péter,
Madák Zsuzsanna, Vajda Izabella, Egyed Brigitta/Kakasy Dóra, Lajkó Bence, Gombai-Nagy András és Eisler Zsolt

Fordító: Borbély Szilárd (HU)

Díszlet: Nikola Tempír (CZ)

Jelmez: Barbara Wojtkowiak (PL)

Light design: Martin Špetlík (CZ)

Dramaturg: Korpič Gertrud (SK/HU)

Koreográfus: Halka Třešňáková (CZ)

Rendező: Lucie Málková (CZ)

 

Bemutató: június 23. 20.30

További előadások: június 24., 25., 26. 20.30
Helyszín: Zsámbéki Színházi Bázis 


Az előadást a nézők is sétálva követik, ezért kényelmes, zárt cipő viselését javasoljuk.

 

forrás: FÜGE


süti beállítások módosítása