POSZT: konferencia a fesztivál jövője jegyében

A Pécsi Országos Színházi Találkozó jövője is téma volt a POSZT keretében szervezett pénteki konferenciának Pécsen. Márta István, a POSZT művészeti vezetője vitaindító beszédében kiemelte: meg kell határozni, miről szóljon a találkozó versenyprogramja, a legjobbakat válogassák be vagy országos keresztmetszetet adjanak.

Fontosnak tartotta, milyen és mennyi programra van szüksége Pécs lakóinak. Márta István célnak nevezte a külföld felé nyitást is; mint kifejtette, a kínai színházat is be lehetne kapcsolni a programokba a baranyai megyeszékhelyen komoly fejlesztéseket tervező kínai telekommunikációs óriáscég, a Huawei révén. A művészeti vezető hangsúlyozta: meg kell fontolni, kikből álljon a POSZT tanácsadói testülete, és lényeges a marketing-kommunikáció területe is. Mint elhangzott, izgalmas, új helyszínek bevonását fontolgatják, és a tervek szerint tematikus szakmai napokat is tartanának, amelyeken találkozhatnakszínházi igazgatók, gazdasági vezetők és művészeti titkárok.

 

posztjovoje


Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta: jövőre szeretnék elkerülni azt a helyzetet, amely idén körülveszi a fesztivált. Szerinte felesleges azon vitatkozni, jó helyszín-e Pécs, "a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Győri Balettfesztivál, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál kapcsán ilyen nem vetődik fel, senki sem vitatja, hogy jó helyen vannak". Páva Zsolt mindenképpen szeretné közelebb vinni az érintettekhez, a szakmához, a közönséghez a fesztivált.


Hoppál Péter (szintén Fidesz) országgyűlési képviselő, a pécsi közgyűlés kulturális és oktatási bizottságának elnöke úgy vélte, olyan fesztivált kell csinálni, amely jó a közönségnek, a szakmának, a színházaknak, mert egészséges versenyzést tart fenn, és ugyanígy jó a sajtónak és a kritikusoknak. Szerinte fontos szempont, miből lesz POSZT, mert bár az eladósodott Pécs idén is biztosította a maga 75 millió forintját, az állami hozzájárulásért fél évig küzdöttek. A politikus abban bízik, hogy jövőre a még el nem készült Zsolnay Kulturális Negyed helyszíneit is be tudják vonni a programsorozatba.


Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője pedig arról beszélt, hogy a rendezvény jövője a szakma kezében van, és ha abban nincs egység, nem tudni, ki veszít többet: aki elmegy rá vagy aki nem. Ehhez a véleményhez csatlakozott Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke is, aki a konferencián azt mondta, a jövő kulcsszava a párbeszéd lehet. A darabok válogatása kapcsán megjegyezte: senkit nem akarnak kizárni a POSZT-ból, ugyanakkor határvonalat húznak a pénzügyi és technikai feltételek, valamint az emberi érzékenység és a koncepció is.

 

A beszélgetésen hosszas vita kerekedett arról, miként történjen a válogatás. Minden felszólaló hangsúlyozta, hogy erről soha nem lesz teljes konszenzus és a többség úgy látta, több válogatóra van szükség. Máté Péter az OFF-program válogatója arról is szólt, mit kéne elkerülni: felidézte, hogy volt olyan év, amikor a válogatók egyenként megjelentették a saját "tizenhármukat" és előfordult, hogy a zsűri eredményhozatala után, az egyik kritikus válogató mikrofonközelben kihirdette a saját díjazottjait. Miután Csáki Judit kritikus elmondta, hogy "ez ő volt", felhívta a figyelmet arra, hogy nem érdemes azzal foglalkozni, miként lehet a válogatás objektívebb, hiszen a színház önmagában szubjektív műfaj.

süti beállítások módosítása