Búcsúzik a József Attila Színház

Vasárnap este fáklyás sorfallal demonstrál a József Attila Színház társulata, a Mici néni két élete című darab után. Azok, akik közösséget vállalnának a társulattal, csatlakozhatnak az évadzáró akcióhoz. Talán ez lesz az utolsó alkalom arra, hogy a társulatot együtt lássa a közönség, hiszen a márciusban kinevezett igazgató, Koltay Gábor leváltásával az intézmény jövője végképp bizonytalanná vált.

Június 8-án Tarlós István főpolgármester azonnali hatállyal menesztette Koltay Gábort, a József Attila Színház márciusban kinevezett igazgatóját. A direktor leváltását a főváros azzal indokolta, hogy az új igazgató - a főváros tudta nélkül - nemcsak a régi társulat szerződéseit hosszabbította meg, hanem újakat is kötött. Csomós Mikós azt közölte: Koltay Gábortól válságmenedzselést vártak, hiszen korábban a József Attila Színház 270 milliós adósságot halmozott fel. Koltay azonban a hatáskörén átlépve nem csupán a régi társulattagok szerződését hosszabbította meg, hanem új szerződéseket is kötött - mondta. Ezzel nemhogy nem stabilizálta, de vélhetően rontotta is a színház pénzügyi helyzetét - vélekedett a főpolgármester-helyettes.

 

Azonban egy hanganyag szerint a József Attila Színház március 16-i társulati ülésén Csomós azt mondta: Koltay teljes jogkörű vezetője az intézménynek.

 

jozsefa

 

Koltay Gábor megdöbbenéssel vette tudomásul menesztését, a színház társulata pedig kiállt az igazgató mellett. Koltay szerint leváltásának valódi oka az lehetett, hogy felerősödtek azok a hangok, amelyek társulat nélkül képzelik el a József Attila Színház jövőjét, miközben ő a meglévő társulatra alapozta a teátrum jövőjét. 

 

Az igazgató menesztése óta a József Attila Színház minden este fáklyás sorfallal kívánja felhívni a figyelmet az intézmény bizonytalan jövőjére, s egyúttal így köszönik meg a nézők támogatását. Vasárnap este a Mici néni két élete című darab lesz az évad utolsó előadása, utána nemcsak a színház társulata, hanem a József Attila Színház minden alkalmazottja, illetve a színház előadásainak nézői is részt vesznek a csendes demonstráción.

süti beállítások módosítása