Puccinié lesz jövőre az Operafesztivál

Az anyagi nehézségek ellenére idén is színvonalas programmal várta a zenerajongókat a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek - Bartók Béla mellett - Verdi volt a főszereplője, a vasárnap véget ért tíznapos rendezvénysorozat részeként öt operát, tizenhat hangversenyt hallhatott a nagyközönség, valamint számos filmvetítés, kiállítás és csaknem száz kísérőesemény szórakoztatta  vendégeket.

 

Bátor Tamás fesztiváligazgató az operafesztivál zárónapján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindenki örül annak, hogy a tizenegyedik rendezvényt meg tudták szervezni. Utalt arra, hogy a "Bartók+..." az elmúlt időszak alatt programjaival, előadásaival, fellépő művészeivel méltán érdemelte ki - a szakemberek által is - Magyarország legigényesebb komolyzenei fesztiváljának címét.


Hozzátette, az operafesztivál tizenegy éve "töretlenül működik", minden évben számos olyan produkcióval, amelyek örök érvényűek, amelyekkel gazdagabb lett Miskolc közönsége. Kitért arra, hogy a "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idén szűkösebb költségvetésből valósult meg, a korábban meghirdetett programból elmaradt négy Verdi-mű, A trubadúr, az Otello, Az álarcosbál és A kalóz, és nem tudták megtartani a Zenepalota Ifjú Zenészeinek és Tanárainak dzsesszhangversenyét, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Egyetem Zenekara és a Bartók Kórus koncertjét sem.

 

operaDmitrij Szkorikov énekel Baál főpapja szerepében Giuseppe Verdi: Nabucco című operájában


"Ezek voltak azok a fájdalmak és nehéz éjszakák, amit túl kellett élnünk", de ami megmaradt, az igényes volt, sok színnel - fejtette ki véleményét Bátor Tamás.

 

Öt opera hangzott el idén, a moszkvai Helikon Opera és a szentpétervári Mariinszkij Színház, a Galina Vishnevskaya Opera Center, valamint a Budapesti Operettszínház társulatának előadásában. Verdi Rigoletto és Nabucco, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára, Thomass Mann - Vajda János Mario és a varázsló, Liszt Ferenc Don Sanche, avagy a Szerelem kastélya szerepelt a palettán. Tizenhat hangverseny, ezen belül kamarakoncertek és szólóestek, négy gyerekelőadás, tizenegy filmvetítés, kiállítások, illetve csaknem száz kísérőprogram várta az érdeklődőket. A jövő évben Bartók mellett Puccini lesz a főszereplő a borsodi megyeszékhelyen.


Bátor Tamás - akinek hamarosan lejár a megbízatása - megjegyezte: pillanatnyilag nincs szó személycseréről, vélhetően pályázatot írnak majd ki a posztra. A tervek szerint szándékában áll folytatni, "amennyiben a város részéről is elindul egy diskurzus" - fűzte hozzá.

süti beállítások módosítása