Mozi-időutazás

Tűnt idők mozija címmel a magyar mozik történetét bemutató sorozat indul az m1 csatornán mától hétfő esténként. Az epizódokból neves színészek kalauzolásával megismerhetjük a mozik hőskorát: a sátras-bódés vetítőktől az olcsó mozgók csőmozijain át a 30-as évek filmpalotáinak koráig.

 

veszendo.varazs_sport.mozi

 

A sorozatot a neves operatőr-rendező, Csukás Sándor szerkesztette-fényképezte. Neki köszönhetjük a Honfoglalás és a Made in Hungária képi világát, de kisebb költségvetésű, érzékenyebb filmeket is jegyez, mint például a nagy figyelmet keltett Romazsaruk című dokumentumfilmet, ami legutóbb az HBO-n volt látható.

A sorozat során az alkotók végigjárják Budapest kultikus helyeit, vagy azok emlékét keresgélik a helyükön nyílt kávézókban, bankfiókokban. Az autentikus hangulat megteremtéséhez a Filmarchívum hatalmas gyűjteményét hívták segítségül: archív fotókkal, filmhíradó-részletekkel elevenítik meg a kort, kísérőzenének pedig kifejezetten mozihoz írt muzsikákat használnak fel.

Rengeteg irodalmi részletet is hallhatunk e korokon átívelő utazás során, olyan színészek tolmácsolásában, mint Schmied Zoltán, Schell Judit, Szabó Kimmel Tamás.

 

Aki pedig személyes mozitörténeti élményre vágyik, annak ajánljuk a Tabán Moziban megtekinthető mozi-fotógyűjteményt, mellyel a 30 éven felüliek megidézhetik emlékeiket – persze ez nem korhatár-besorolás. Továbbá alapos, átfogó és roppant olvasmányos Kelecsényi László Mozizó Budapest (Holnap Kiadó, 2008) címen megjelent könyve is.

 

Vetítési időpontok:

 

Tűnt idők mozija – A budapesti mozik története

1. rész: A bódétól a filmpalotáig - június 20, hétfő, 21:45-22:15, m1

2. rész: És lőn hang... - június 27, hétfő, 21:45-22:15, m1

3. rész: Mozibérház - július 4, hétfő, 21:35-22:05, m1

 

A folytatás sem elképzelhetetlen, a gyártó honlapján található tervek szerint legalábbis egészen az Imax-mozik világáig folytatódhat a történet. Jó lenne persze, ha még azon túl is lenne majd miről mesélnünk...

 

Nagy Ádám

süti beállítások módosítása