Több ezer program lesz a Művészetek Völgyében

Márta István „osztály vigyázzt” kiáltott, felemelte tanítói pálcát idéző dobverőjét és a 21. B engedelmeskedett, köztük Palya Bea, Hobó, Galkó Balázs és még sorolhatnánk. Az „osztály tagjai” Pistának meglepetéssel, a sajtó képviselőinek pedig beszámolóval készültek a július 22. és 31. között zajló Művészetek Völgyéről. A Színház.hu idei első Völgy-tudósítását olvashatják.

 

Kisebb produkciókkal tűzdelt sajtótájékoztatóra került ma sor az Új Színházban, amelyet Márta István “osztályfőnök” nyitott, arról kért jelentést a 21.B-től (Palya Bea, Hobó, Galkó Balázs, Lackfi János, Gryllus Dániel, stb.), mi fog történni a 2011-es Művészetek Völgyében. Mielőtt erre sor került volna, ő maga számolt be a fesztivál anyagi helyzetéről.

 

1martapista

 

A hadállásokról

 

"A fesztiválszponzoráció visszaesése miatt nagy erőfeszítéseket kellett tennünk, hogy huszonegyedik alkalommal is meg tudjuk rendezni a Művészetek Völgyét. Kérdezhetik, hol van Öcs, Monostorapáti, Pula? Takarékoskodnunk kellett, így lemondtunk az álmainkról, el kellett hagynunk az említett falvakat. Ha nincs pénz nem tudjuk tartani hadállásainkat” – magyarázta Márta István. Azt is közölte, az eredetileg tervezett 190 millió forintos helyett közel 90 milliós költségvetéssel számolnak. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből elnyert 60 millió forintos állami támogatásnak is arányosan kisebb részét tudják majd lehívni.
”1989 óta több mint 17 ezer programot és 30 ezer fellépőt fogadott a Völgy. (...) Nem lettünk gazdasági vállalkozás, függetlenek vagyunk, ezt szeretnénk megtartani” - hangsúlyozta Pista, majd átadta a szót “tettestársainak”, elsőként Palya Beának, aki nemcsak a 21. B osztály tagja, hanem a Művészetek Hölgye is.

 

Olcsóbb lett a ....trapista

 

„Nagyon szerettük a tavalyi történéseket a Palya Udvarban, ami egy laboratóriumhoz hasonlított. Kikísérleteztük, hogyan szeretne élni a stábunk. Idén is a tavalyi utat járjuk, sok kedves előadó érkezik, olyan emberek, akik újra és újra átlépik a saját határaikat, miközben nevetni sem felejtenek el” – mondta Bea. Elárulta, hogy vendégei között lesz zenész, színész, író: többek között Pintér Béla, Szokolay Dongó Balázs, Gryllus Samu. Közösen lép fel Dés László és Esterházy Péter, szólókoncertet ad Snétberger Ferenc a Palya Udvarban, de látható lesz például az Artus - Goda Gábor Társulata is. Ők kifejezetten a fesztiválra készítenek egy performanszt. Miután erről hírt kaptunk, Bea szerelmét hozta szóba, aki nemrég benyúlt a hűtőbe és felkiáltott: “Nézd már, olcsóbb lett a Spár trapista!” A momentum dalra inspirálta a 21.B-t, ezzel lepték meg Márta Pistát.

 

      

Völgydal 1.

 

Miután Völgybe röppent kedves daluk, Pista örömét fjezte ki: “Nemrég tértem vissza a POSZTról, ami elég megterhelő volt számomra, ugyanis minden nap, hajnali fél négyig a pécsi színház oldalában, egy romkocsmában próbáltam a magyar színházi élet résztvevőit békíteni egymással. Ezután nagyon jól esett, hogy legalább egy pici osztály nem gyűlölködik egymással” – jegyezte meg.

 

Versudvar és bokréta

 

A szót Gryllus Dániel vette át, aki egy újdonságról mesélt. Kapolcson idén elsőként nyílik meg a Kaláka Versudvar, elsősorban a zenét és a költészetet összekötő programokkal. A "zenés-verses együtt zizegésekben" többek között Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági, Harcsa Veronika, illetve Mécs Károly, Máté Gábor és Gryllus Dorka vesznek majd részt. A helyszín számos gyermekprogrammal is jelentkezik és az "udvarmesteri" tisztet Lackfi János költő látja el.

 

Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált Vigántpetenden a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum. A Sebő Ferenc vezette zsűri mintegy 100 film közül választ győztest, de a mozizáson kívül egyéb programok várnak a völgyvendégekre, például a Vigántpetendi Filmharmonikusok néven közös zenélésre összeálló filmesek koncertje vagy az esti Árok Party-k.

 

1volgycsapat

 

Titkos helyszínen a Hobológiai Társaság

 

A sajtótájékoztatón Hobo is felszólalt (a mikrofont visszautasította), aki hét nap alatt hét előadással, versek feldolgozásaival lép a közönség elé. “József Attila ül középen, Viszockij balra, Jim Morrison jobbra” – mondta egyik összeállítása kapcsán. Délutánonként, titkoshelyszínen a Magyar Hobológiai Társaság üléseire is sor kerül és nem hiányzik majd a Művészetek Völgyéből a VölgyJazz Minifesztivál sem.

 

Szőke András is folytatja osztályfőnöki óráit, ismét leköltözik a Völgybe a Kobuci Kert, ahol mulatozni lehet. Emellett a Néprajzi Múzeum a malomkultúrával kapcsolatos programokat visz Kapolcsra, a vigántpetendi Muharay Színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseinek ad otthont, míg az Alexandra Könyvudvar színhelye lesz koncerteknek és könyves rendezvényeknek.

 

Útra indul egy nagy csiga

 

A színes programok közül még kiemelnénk egy extrém akciót: több mint 14 ezer négyzetméternyi lécből építhetnek fainstallációt, egy óriási, mozgatható csigapavilont a Hello Wood építészeti fesztivál résztvevői. Tehát aki nekivág a Völgynek láthatja a fesztivál egyik jelképét megelevenedni, sőt mi több, vonulni!

 

„Hadd ne meséljek az álmokról” – zárta Márta István, a sajtótájékoztatót, amelyben igyekezett a Völgy-csapat beavatni a több mint 2000 program részleteibe. Aki további információkról olvasna, az a www.muveszetekvolgye.hu honlapon vagy a július közepén megjelenő nyomtatott programfüzetből is tájékozódhat.

süti beállítások módosítása