Kihirdették a 2011-es Prima Primissima Díj jelöltjeit

Kihirdették a Prima Primissima Díj tíz kategóriájának idei jelöltjeit szerdán Budapesten. A "primákat" bemutató sajtótájékoztató keretében írták alá a Junior Prima Díj magyar népművészet és közművelődés kategóriájának társalapítói szerződését is.

"Rekordmennyiségű jelölés, csaknem ötszáz javaslat érkezett az idei Prima Primissima Díjakra, a legtöbb, 68 a magyar színházés filmművészet kategóriában" - idézte fel Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette: noha bizonyos kategóriákban nehéz összehasonlítást tenni, a díj Társadalmi Tanácsadó Testületében minden területnek ül szakértője, így bizonyosan minden "prima" megérdemli a jelölést.

A Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetsége által alapított díj tíz kategóriájában a hagyományoknak megfelelően három-három jelölt szerepelhet a listán, közülük kerülnek ki a december 2-i díjátadó gálán a 2011-es év "primissimái".

 

beresilona


A magyar irodalom kategória jelöltjei idén Bereményi Géza író, dalszövegíró, filmrendező, Csukás István író, költő és Szakonyi Károly író, drámaíró; a magyar színház- és filmművészet kategóriában Béres Ilona színművész, Jordán Tamás színművész, rendező és Tordy Géza színművész, rendező szerepel a listán.


A magyar képzőművészet kategória nomináltjai Jovánovics György szobrászművész, Kaján Kalász Tibor grafikus, karikaturista és Váli Dezső festőművész; a magyar tudomány kategória "primái" Buda Béla orvos, pszichológus, Hangody László egyetemi tanár, ortopéd sebész és Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor.


Csermely Péter biokémikus, Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy és a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola közül kerül ki a magyar oktatás és közművelődés kategória "primissimája", míg a magyar építészet és építőművészet kategóriába Fekete György belsőépítész, Turányi Gábor építész, egyetemi tanár és Vadász György építész került.


A magyar sajtó kategória jelöltjei Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió szerkesztő-riportere, Kepes András újságíró, a BKF dékánja és Vadas Zsuzsa újságíró; a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Borbély Jolán néprajzkutató, a Honvéd Együttes és Mága Zoltán hegedűművész került a listára.


A magyar zeneművészet kategóriában Bogányi Gergely zongoraművész, Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója és Takács Klára operaénekesnő; a magyar sport kategóriában pedig az Aranycsapat Alapítvány, Kiss László úszó szakedző és Székely Éva úszó kapott jelölést.


A Prima Primissima Díj jelöltjei 10 ezer, nyertesei 50 ezer euró díjazásban részesülnek. A szintén 50 ezer euróval járó közönségdíjra július 1-től lehet szavazni a www.primaprimissima.hu honlapon    


Gattyán György, a Docler Holding vezérigazgatója és Csányi Sándor a sajtótájékoztató előtt írta alá a Junior Prima Díj magyar népművészet és közművelődés kategóriájának társalapítói szerződését. Ezzel a harminc éven aluli tehetségek elismerését szolgáló díj kategóriáinak száma immár nyolcra bővült, így idén már a magyar tudomány, sport, oktatás és köznevelés, építészet és építőművészet, zeneművészet, sajtó, színház- és filmművészet, valamint népművészet és közművelődés kategóriák tíz-tíz fiatal kiválósága veheti át az elismerést és az azzal járó 7 ezer eurót.


Csányi Sándor a sajtótájékoztató végén emlékeztetett arra, hogy a Prima Primissima Díj jövőre lesz tíz éves, ezért a jubileum megünneplése mellett át kell tekinteni az elismerés jövőjét is, mert az alapító Demján Sándor annak idején tíz évre vállalta a díj finanszírozását.

süti beállítások módosítása