Aranyérmes lett nemzeti installációnk

Hatvankét ország, több mint harmincezer látogató részvételével zajlik még a napokban is, június 16-tól 26-ig, az egyedülálló Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálé Prágában.De már megtartották az eredményhirdetést, idén Magyarország is aranyéremben részesült.

A magyar részvételt – hagyományosan – a kultúráért felelős minisztérium támogatásával és megbízásában az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezi, a hazai kiállítást a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által nyújtott támogatásból valósítotják meg.

 

0missing

 

Június 20-án este 9 órakor a Nemzeti Színház Új Színpadán tartották a 12. Prágai Quadriennálé eredményhirdetését és díjkiosztó gáláját a nemzetközi zsűri részvételével. A több mint 60 ország installációjából idén Magyarország aranyéremben részesült: a MISSING elnevezésre hallgató magyarországi nemzeti installáció elnyerte a legjobb kurátori koncepció díját, a kortárs társadalmi miliöben megidézett művész életútjának átfogó bemutatásával.

 

A Nemzeti szekció fókuszában a nemzetközi hírű Bodza W. Mihály munkássága áll. A színházi terek és határainak föloldására irányuló látványtextúrákat, a historikus jelmeztervezői gyakorlattól és a karakterábrázolás ismert eszköztárától elszakadó, az új térnyelvi törekvésekbe illeszkedő, szokatlan anyagokból jelmezeket alkotó, dimenziókutatással és esélyegyenlőségi kérdésekkel is foglalkozó művész 2010 decemberében, máig ismeretlen körülmények között eltűnt.

0installacio

A látványtervezői szakma legkiválóbb teljesítményeivel, díjakkal, belföldi és külföldi munkák dokumentumaival, elméleti munkákkal, pedagógiai munkássággal, színháznyelv-megújító lenyomatokkal, közéleti éthosszal jellemzett pályakép általános érvényű szakmai dilemmákat hordoz. Az életmű dokumentumaiból kollégái és barátai válogattak.

 

A kiállítás kurátora B. Nagy Anikó művészettörténész, alkotótársai: Árvai György látványtervező, időkutató; Csanádi Judit látványtervező; Horgas Péter látványtervező; Medvigy Gábor operatőr.

 

A fődíjat (Golden Triga Díj) a Brazil installáció nyerte el, további elismerésben részesült Magyarország mellett: Horvátország (legjobb díszletterv), Új-Zéland (legjobb jelmez), Mexikó és Görögország (építészeti szekció) valamint Lettország (oktatási szekció).

 

Kapcsolódó anyag:

Interjú B. Nagy Anikóval - A mezítlábas pavilon

süti beállítások módosítása