Egy herceg a Magyar Nemzeti Múzeumban vár

Liszt-, Chopin- és reneszánsz zenék, lengyel filmek, Bata Rita-táncelőadás, múzeumkerti séták, rendhagyó tárlatvezetések és egy valódi herceg éjféli koncertje várja a pénteki múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM) látogatókat.

Az MNM-ban péntek délután 6-tól szombat hajnalig tartó múzeumok éjszakája idei programjait elsősorban az intézmény időszaki kiállításai inspirálták. A látogatók egyaránt találkozhatnak A lélek fénye - Ghitta Carell portréi, a Pop City Trash - Hubertus von Hohenlohe fotói, a Képek Európája - Európai képei, valamint a Több mint szolidaritás - A lengyel-magyar barátság ezer éve című tárlatokkal. A szeptemberben nyíló André Kertész-kiállítás felvezetéseként a Párizs Kertész nélkül című "extra tárlat" felvételei idézik meg a világhírű magyar származású fotográfus korának Párizsát és New Yorkját.
    

 

kertesz

 

Nem hiányoznak a gyermekeknek szóló programok sem: a kisebbek a második emeleten kalapot, de akár ékszert is készíthetnek vagy kipróbálhatják a könyvkötést is.
    

 

A lengyel filmek kedvelőit 19 és 23 óra között kétóránként kezdődő vetítések várják; a Római kori lapidárium Mithras szentélyénél Michal Kwiecinski Menjünk holnap moziba, Andrzej Wajda A mi nemzedékünk, majd ismét Kwiecinski Menjünk holnap moziba című filmje lesz látható.
    

 

Polgári élet és cselédsors címen egy séta közben elevenednek meg a húszas-harmincas évek Magyarországának mindennapjai, szakmuzeológus vezetésével és zenei kísérettel lehet múzeumkerti sétára indulni és többek között egy barokk vigasságban is részt vehetnek az érdeklődők.
    

 

Az est folyamán a múzeumban Szilasi Alex zongoraművész Chopin és Liszt műveiből ad koncertet, régizenei darabokkal jelentkezik a Szabad Hangok Énekegyüttes, majd a Budafoki William Byrd Énekegyüttes, míg Bata Rita Évszakok című helyspecifikus táncetűdje a Múzeumkertben lesz megtekinthető.
    

 

Éjfélkor különleges élményben lehet részük a Nemzeti Múzeum látogatóinak, akiket egy Mexikóban született, osztrák-magyar származású herceg fogad. A képzőművészként, sportolóként és zenészként egyaránt ismert Hubertus von Hohenlohe Pop City Trash című fotókiállítását mutatja be a közönségnek, majd unplugged koncertet ad, amelyre egy meglepetés vendég is várható.
  

süti beállítások módosítása