Lemondott Dimény Levente a váradi társulat vezetéséről

Jóváhagyta a prefektus a Nagyváradi Magyar Színház létrehozásáról szóló megyei tanácsi határozatot – közölte Sorbán Attila, a színház marketingosztályának frissen kinevezett vezetője. A váradi színház magyar társulata év eleje óta törekszik az önállósodásra, de mostanáig Gavrilă Ghilea prefektus minden erre vonatkozó megyei tanácsi határozatot közigazgatási bíróságon támadott meg. Lapszemle.

A színház januárban Szigligeti Színházként, majd Nagyváradi Magyar Színházként alakult meg a megyei önkormányzati testület döntése alapján. Ezek az erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak, mígnem, az utóbbi néven (románul egy viszonyszó – „din” – a különbség) sikerült a prefektus számára elfogadható módon létrehozni. Az új magyar intézmény magában foglalja a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatát, az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház magyar Liliput Társulatát, illetve a mostanáig a Nagyváradi Állami Filharmónia keretében működő Nagyvárad Táncegyüttest. „Végre megnyugodtak a kedélyek, és elkezdhetjük az építkezést” – fogalmazott Sorbán Attila a kronika.ro-nak.

dimeny_levente

Ezután, lemondott tisztségéről Dimény Levente, a Szigligeti Társulat vezetője. Sorbán Attila elmesélte: Dimény az évadzáró társulati ülésen jelentette be lemondását, kollégái megtapsolták, és megköszönték neki, amit az elmúlt két évben a társulatért tett. Helyébe Szabó K. István kerül, aki a főrendezői és társulatvezetői teendőket látja majd el. A nemzetközi szinten elismert rendező, aki Erdély több színházánál is dolgozott már, a 2010 februárjában bemutatott   című előadást dirigálta Nagyváradon. A következő évad próbái augusztusban kezdődnek, az évadnyitót október 15-ére, a színházépület felavatásának 111. évfordulójára időzítik.

süti beállítások módosítása