Látványtár nyílik, Kentaur nyert

Látványtár 2011 címmel magyar díszlet- és jelmeztervezők elmúlt évadban készült munkáit bemutató kiállítást láthatnak szombattól az érdeklődők az Olof Palme Házban. Papp Ervin, a tárlat társrendezője ennek kapcsán elmondta: a Magyar Alkotóművészek Házában látható szakmai kiállításhoz kapcsolódóan adták át az idén másodszor az év díszlettervezőjének és az év jelmeztervezőjének járó díjat is. Az idei év legjobb díszlettervéért Kentaurnak (Erkel László), a legjobb jelmeztervéért pedig Rátkai Erzsébetnek ítélte a szakma az elismerést.

Kentaur több munkájával, köztük a Győri Nemzeti Színház Rent című rockoperájának díszlettervével és a Vígszínház Rómeó és Júlia-előadásának terveivel nyerte el a díjat. Rátkai Erzsébet a Békés Megyei Jókai Színház Stuart Mária, valamint a Győri Nemzeti Színház Bulgakov: Moliere, avagy álszentek összeesküvése című darabjához alkotott jelmezterveivel érdemelte ki az elismerést.

kentaur

A kiállított pályaművek tervezőire a tárlatra meghívott alkotók szavazhattak. A díjakat idén a tavalyi év jelmeztervezője, Szűcs Edit készítette. A Látványtár tavalyi közönségdíját - amelyet az idei kiállításhoz kapcsolódva adtak át - díszlettervezőként Kentaur, jelmeztervezőként Füzér Anni nyerte el – tájékoztatott Papp Ervin.

Mint mondta, a kiállításon 27 alkotó munkái láthatóak, számos színházi előadás anyaga: fotók, makettek, jelmezek, bábok. Idén sok a digitális formában bemutatott alkotás is: előadásrészleteket, fotókat, spotokat láthatnak az érdeklődők. A kiállítás kurátora Balla Ildikó – fűzte hozzá.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-,Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága által rendezett Látványtár 2011 című kiállítást június 25-től július 10-ig tekinthetik meg a látogatók.

Papp Ervin tájékoztatott azt is közölte, hogy július 9-én szakmai beszélgetést tartanak azokkal az alkotókkal, akiknek installációjával Magyarország a legjobb kurátori koncepció díját nyerte el a prágai nemzetközi szcenográfiai quadriennálén a nemzeti szekcióban. A beszélgetésen részt vesz a prágai kiállítás kurátora, B. Nagy Anikó művészettörténész, alkotótársa Csanádi Judit látványtervező, Horgas Péter látványtervező, Medvigy Gábor operatőr és Árvai György látványtervező.

süti beállítások módosítása