Sárkány égi pixelben

Vándorkiállítást hoztak létre a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál pixelbe mártott lenyomatából.

Eddig csak az interneten voltak fellehetők annak a különleges fotósorozatnak a képei, melyet a fesztivál fáradhatatlan krónikása készített. Most két szegedi cég támogatásának köszönhetően a tárlat létrejött. 

szarnyas

 

Az Ördögszekér vásárok és fesztiválok csapata évek óta jelen van igényes portékát kínáló mesterembereivel Nyírbátorban, a külföldön is sikeres Factory Creative Studio pedig a Szárnyas Sárkány és más igényes kulturális műhelyek honapjait hostingolja. A kiállítás első állomása mi más lehetne, mint maga Sárkány ősi fészke, a fesztivál gazdája, Nyírbátor! (Az év folyamán tervezett állomások között van még, Szeged, Pécs, Budapest, Győr valamint a vajdasági Kanizsa, Zenta és Szabadka is.)


A Sárkány égi tavon című válogatás megnyitója tehát az idei fesztivál nyitónapján lesz 2011. július 8-án a Katolikus minorita templomban délután 5 órakor. A tárlatot megnyitja Dió Zoltán, az  Ort-Iki Utacaszínházi Kompánia utcaművésze, kurátor Kémeri Attila,  az Ördögszekér művészeti vezetője és a fesztivál vezető munkatársa.

„És közben kerestem, hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő, furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének, akik talán igazabb ünnepeket rendezhetnének az egyre több cirkuszt követelő tömegeknek. De őket is csak figyeltem. Néha, mikor az orromra koppantott valami manó, sikerült olyan mozdulatukat elkapnom, amit sok „udvari” kőszínházban régen elfelejtettek már" - írja a kiállítás kapcsán Széman Richárd fotós.

szemanmeghov02

 

És egy másik pillére is van a kér sátor között átívelő kuturális hídnak: A Szegedi Szépmíves Céh tagja az elmúlt évben sárkány tematikájú alkotásokkal tisztelegnek a város és a fesztivál előtt. A szegedi szépmívesek megnyitója pedig a Báthori Múzeumban lesz  2011. július 8-án 18 órakor kezdődik.

 

Fotó és forrás: Ördögszekér

süti beállítások módosítása