LMP: kezéből etetheti a kormány a színházakat

Csak a színházakra gyakorolt politikai befolyás erősítését eredményezi az előadóművészeti törvény módosítása - közölte az LMP vasárnap. "A kezéből etetheti a kormány a neki kedves színházakat, ha hétfőn a parlament elfogadja az előadó-művészeti törvény módosítását” – állítja a párt.

“Az LMP szerint meg kellene őrizni a jelenlegi kiszámítható finanszírozási rendszert, és továbbra is a szakmai szervezetekre kellene bízni a döntéseket" - olvasható Karácsony Gergely LMP-s országgyűlési képviselő, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke által jegyzett közleményben.

Az ellenzéki párt szerint a jelenlegi törvény sem tökéletes, azonban nagy érdeme, hogy kiszámítható és politikamentes finanszírozást biztosít a társulatoknak. Az előterjesztők a törvény módosítását a minőségi szempontok erősítésével indokolják, de ezzel valójában csak a politikai befolyás növekedését fogják elérni. A jelenlegi szabályozás alapján a szakmai szervezetek által delegált Előadóművészeti Tanács hozza a legfontosabb döntéseket, a módosítás elfogadása után viszont csak a miniszter által felkért bizottságok szava fog számítani.

karacsonygergely

A politikai befolyás erősítése "végzetes károkat okozhat az amúgy is túlságosan megosztott magyar kulturális életben" - véli az LMP, amely szerint az új jogszabály nem biztosít majd semmilyen garanciát a minimális támogatási részarányuk ellenére kiemelt művészi értéket létrehozó független színházaknak sem.

Az előadóművészeti törvény módosításának lényegi eleme, hogy a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná az előadóművészeti szervezeteket. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat.

A módosítás szerint megszűnne az Előadóművészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze.

süti beállítások módosítása