Amatőr színjátszók nemzetközi találkozója Balatonfüreden

Színházi előadások, szakmai megbeszélések és konferencia is várja az érdeklődőket az amatőr színjátszók nemzetközi találkozóján péntektől vasárnapig Balatonfüreden.

Az ingyenes magyar játékszíni napokon fellépnek Erdélyből, Szlovákiából, Kárpátaljáról, Lengyelországból érkező csoportok, a Balatonfüred közeli települések amatőr színjátszói és a miskolci Romano Teatro. "Külön színfolt", hogy a színjátszók klasszikus magyar írók darabjait adják elő, a székelyek kortárs szerzőket, anekdotákat dolgoznak fel és mutatnak be a közönségnek - mondta el Tarnai Katalin, a Füredi Játékszín Alapítvány kurátora, hozzátéve: a határon túlról érkezők "idehozzák ízes magyar beszédüket".

01

A Füredi Játékszín Alapítvány a találkozó megvalósítására Európai Uniós pályázaton nyert 56 ezer eurót 2010 tavaszán: Komáromban idén tavasszal, Székelyudvarhelyen tavaly ősszel rendeztek találkozót, a kétéves projekt záró rendezvényét Balatonfüreden tartják a hétvégén. Az esemény jelentős évfordulóhoz is kötődik, hiszen 180 éve avatták fel a Dunántúl első, magyar nyelvű előadásokat bemutató kőszínházát, amelyet közadakozásból hozott létre Kisfaludy Sándor - tájékoztatott Tarnai Katalin.
Pénteken a Kisfaludy Sándor Szabadtéri Színpadon a többi között a tihanyi színjátszók, a komáromi Tarisznyás Néptánccsoport és a Tarnówi Sportiskola tánccsoportja lép fel, a miskolci Romano Teatro a Roma Római című musicalt adja elő. Másnap az És?!Színház színjátszói Petőfi Sándor A helység kalapácsa és Arany János A bajusz című művét viszik színpadra, a dunaszerdahelyi Fókusz Gyermekszínpad A mi János vitézünk, a Teleszterion Színházi Műhely a Mai vízözön című darabot mutatja be. 
A Blaha Étteremben konferencián beszélnek az amatőr színjátszás jelentőségéről az anyanyelv fejlődésében, fennmaradásában. Az arácsi Népházban egyebek mellett a Lóczy Gimnázium Veszely Pál Diákszínpada Rejtő Jenő művét, a veszprémi AligSzínpad Móricz Zsigmond alkotását mutatja be. A hajmáskéri Amatőr Komédiás Társulat A tanya című darabbal, a Csopaki NABE Baranyi Ferenc A lónak vélt menyasszony című előadásával szórakoztatja az érdeklődőket. A nap végén szakmai beszélgetés, koszorúzás szerepel a programok között. Vasárnap a Füredi Dalszínház Martos Ferenc-Huszka Jenő Bob herceg című operettjét adja elő Csopakon, a szabadtéri színpadon.

süti beállítások módosítása