Placido Domingo vezényli Káel Bánk bánját

Keddtől a próbateremként működő Erkel Színházban készíti elő a szeptemberi 4-i évadnyitó Bánk bán előadást Káel Csaba. Őt szemelték ki a  Los Angeles-i novemberi Bánk bán produkció rendezőjének is.

A budapesti előadásról Káel Csaba elmondta, hogy rendkívül érdekes új verzió lesz, premier és egyben felújítás is, hiszen korábbi, 2002-es rendezésének terében és jelmezeiben kerül színre az opera. De - mint részletezte, nem lesz teljesen azonos az ős-Bánkként ismert változattal, mert a dramaturgiai sántításokat kiküszöbölte, de különbözik a Rékai Nándor-Nádasdy Kálmán által jegyzett verziótól is.

"Tisztán csak Erkel zene hangzik el az előadásban, de meggyőződésem szerint a Hazám, hazám kezdetű ária, mely emblematikus darabja a legendás tenor, Simándy József életművének, nem hangozhat el más szöveggel, csak, ahogy ő énekelte" - részletezte. 

Placido-Domingo
Los Angelesben viszont a klasszikus, Rékai-Nádasdy-átdolgozás kerül színre, amelynek részleteiről - hangsúlyozta Káel - keveset tud, hiszen ebben a vállalkozásban ő "csak" rendező. Ám az ügy érdekében valószínűleg a héten találkozik az amerikaiszínház egyik vezetőjével. 
A négy amerikai előadásra november 16-, 19-, 22-, és 27-én kerül sor. Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért, pozsonyi Klein Ottokár énekli. Melinda Rost Andrea és Boross Csilla lesz, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lesz Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán. Tiborcot ketten is életre kelthetik: Kálmándi Mihály és Perencz Béla, az utóbbi II. Endre királyt is alakítja majd. 
A díszletet Csíki György, a jelmezt Tordai Hajnal tervezi, a koreográfus Solymosi Tamás - közölték. Az előadást Plácido Domingo vezényli, de a zenekarnak Erkel Ferenc muzsikáját Vajda Gergely karmester-zeneszerző tanítja be.

süti beállítások módosítása