Rekordszámú előadást játszottak Komáromban

62602 néző tekinette meg a 2010/2011-es évadban a Komáromi Jókai Színház 192 előadását. Tóth Tibor igazgató a hétfői évadzárón elmondta, a nehézségek ellenére az intézmény erején felül teljesített, és a színház művészeire, alkalmazottra a közeljövőben is sok munka, plusz feladat hárul majd.

Tóth Tibor nem titkolta, hogy a színház anyagi nehézségekkel küzd, hiszen körülbelül 167 ezer euróval kevesebb normatív támogatást kapnak. Az előadások nagy száma éppen ezt a bevételkiesést próbálta meg pótolni.

Arról is szót ejtett, hogy az évad során több pótolhatatlan veszteség is érte a szlovákiai magyar színházi életet. Nem sokkal az évadnyitó után, 2010 augusztus 26-án elhunyt Konrád József színész, rendező, a komáromi Magyar Területi Színház alapító tagja, Örökös Tag. 2010. október 27-én meghalt Turner Zsigmond, a MATESZ alapító tagja, Örökös Tag. 2011. január 14-én Németh Ica színművésznő hagyta itt örökre a társulatot, 2011. május 19-én Bugár Béla, a MATESZ alapító tagja, Örökös Tag hunyt el.
Nyáron is játszanak
Tóth Tibor  az évadzárón megjegyezte, jövőre el kell kezdeni a 60. jubileumi évad előkészítését, mely során színházi fesztiválra, díszelőadásra, színháztörténeti kiállításra is sor kerül majd. A társulatra nyáron négy előadás vár még, augusztus 27-én a dél-komáromi polgármesteri hivatal előtti téren felállított színpadon a Szomorú vasárnapot adják elő.
Személyi változások a színháznál
A következő évadtól Hajdú László és Ollé Erik alkalmazottként már nem lesz tagja a színháznak, de a színlapon levő darabokban még továbbra is láthatóak. A szervezési osztálytól Bárány János válik meg, Holocsy Katalin pedig anyai örömök elé néz. Jövőre visszatér a társulathoz Szabó Szvrcsek Anita, illetve Szabó Viktor érkezik a társulathoz. Varsányi Mari művésznő januártól nyugdíjaztatását kérte. Tóth Tibor az évadzárón bejelentette, hogy a Sári bíró főszerepét jutalomjátékként kapná meg a színésznő.

Whisky_esovizzel                           Az új évad első bemutatója a Whisky esővízzel c. zenés bohózat lesz. Állnak: Holocsy Krisztina, Varsányi Mari, Csoma Judit m.v.,

       Szabó Szvrcsek Anita, Bandor Éva Jászai Mari-díjas, Tar Renáta, Rák Viktória Alul: Molnár Xénia, Verebes István, Balaskó Edit, fotó: Dömötör Ede
Átadták a Ferenczy Anna-díjat
Decemberben Tóth Tibor színművész, színházigazgató Fjodor Iljics Kuligin megformálásáért a Szlovák Irodalmi Alap Díját kapta. Kisvárdán Bandor Éva Jászai Mari-díjas színésznő a Cseresznyéskertben nyújtott alakításáért a Várszínház és Művészetek Háza egyéni elismerésében részesült.
Az évadzárón adták át a Ferenczy Anna-díjat, melyről a művészegyüttes tagjai titkos szavazással döntenek. A díjat a 41. életévét be nem töltött művésznek adják át az adott évben nyújtott színészi teljesítménye alapján. Az idei díjazott Bandor Éva lett. Szintén az évadzárón adta át Csémy Éva Az évad legjobb színészi alakítása díjat, melyet szintén Bandor Éva kapott a Cseresznyéskertben, Az ördög nem alszik és A hentessegéd című előadásokban nyújtott teljesítményéért. A színházigazgató végül köszönetet mondott elsősorban a közönségnek, a támogatóknak és a média képviselőinek, hogy kitartanak a magyar nyelvű színjátszás mellett. 
Az évad előadásai és a tervezett műsor
Az 58. évadban került bemutatásra Csiky Gergely: Lumpok Valló Péter m. v. rendezésében, Pjotr Iljics Csajkovszkij – E.T.A Hoffmann - Albert Péter: Diótörő Pille Tamás m.v. rendezésében, Az ördög nem alszik Görög László m.v. Jászai Mari-díjas rendezésében, Anton Pavlovics Csehov: Cseresznyéskert Martin Huba m.v. rendezésében és Ladislav Ballek – Ondrej Šulaj: A hentessegéd Rastislav Ballek m.v. rendezésében.
A következő évad bemutatóival kapcsolatban az igazgató elmondta, igyekeznek tartani az előző évadok megszokott struktúráját. Több bemutatót nem tudnak vállalni, így például a nyári zenés előadásokat sem. 
A 2011/2012-es évad tervezett bemutatói 

Jövőre játszanák Szász Péter: Whisky-esővízzel (rendező: Verebes István m.v., a bemutató tervezett időpontja: 2011. október 7.), Móricz Zsigmond: Sári bíró (rendező: Görög László m.v., 2012. január), Székely János: Caligula helytartója (rendező: Béres Attila m.v., 2012. március), Gogol: A revizor (Rendező: Méhes László m.v., 2012. május).
Vendégjáték: Bengt Ahlfors: Színházkomédia, a Békés Megyei Jókai Színház előadása (2011. november).
Mesebemutató: Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika (rendező: Laboda Kornél m.v., 2011. november).

A Vasmacska Stúdiószínpadon szerzői esteket, pódium előadásokat fognak bérletbe meghirdetni. A négy előadásból álló bérletsorozaton belül Petőfi, Kosztolányi, Örkény, Arany műveit hallhatja majd a nagyérdemű.

süti beállítások módosítása