200 milliós állami támogatást kap Káel Bánk bánja

A Káel Csaba rendezésében, Plácido Domingo vezényletével Los Angelesben ősszel bemutatásra kerülő Bánk bán 200 millió forint rendkívüli támogatást kap a magyar államtól; ez több mint a fele a színrevitel költségeinek. A 200 millió forintot a május 31-i rendkívüli kormányrendelet utalta "előirányzatból történő átcsoportosítás" formájában a kulturális szférát is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. Lapszemle.

A nem részletezett 200 millió forintos tételről - "operaprodukció megvalósítása az Amerikai Egyesült Államokban" - Szőcs Géza kulturális államtitkár az Origo kérdésére elmondta, hogy az valóban a Káel Csaba rendezte, Los Angelesben bemutatandó Bánk bán.

kaelcsaba

"Szükséges a magyar kultúrát megismertetnünk külföldön - ott, ahol ingyen lehetséges, ott ingyen, ahol ez pénzbe kerül, ott pénzzel" - mondta a kulturális államtitkár arra a feltevésre, hogy miért szükséges az elmúlt időszak kulturális szférát sújtó elvonásai után a külföldi operaprodukciót támogatni.
Szőcs Géza kulturális államtitkár úgy tudja, az állami támogatás negyede a Los Angeles-i Operaházban novemberben bemutatandó Bánk bán-előadás produkciós összköltségvetésének, de Magony Zsolt, az előadást a Los Angeles-i Operaházzal koprodukcióban szervező Megakoncert társproducere szerint semmiképpen sem lesz 800 millió forint a végösszeg. Bár a kiegészítő rendezvények miatt nincs még pontos végösszeg, Magony 350-380 millió forintra becsüli a produkció összköltségvetését. 
"Nem kerül majd többe, mint a Magyar Állami Operaház egy-egy jelentősebb előadásának a színrevitele" - szögezte le Magony. Ez az összeg - mint elmondta - egy "átlagos" amerikai operabemutató költségeinek körülbelül a fele.

kaelschmitt

A produkciós cég társproducere elmondta, hogy nem ritka a magas presztízsű kulturális rendezvények esetében az ilyen mértékű állami támogatás. A 2010-ben Pécsett megrendezett Operalia nevű, Plácido Domingo alapította nemzetközi operaénekesi tehetségkutató verseny - amelyet szintén a Megakoncert szervezett - jelentős nagyobb, összességében százmilliós támogatást kapott, igaz, az az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 programokra elkülönített uniós keretből ment.

süti beállítások módosítása