Telt házak előtt játszott Hannoverben Pintér Béla és Társulata

Pintér Béla és Társulata a Szutyok című darabjával három teltházas estét játszott a hannoveri színházi fesztiválon a Theaterformen-en. "Minden elég drasztikus ebben a történetben, melyet azonban humorral és mélyebb értelemmel mesél el a szerző, illetve ad elő csodálatosan eleven társulata." - összeállításunkban részleteket közlünk a Hannoverische Allgemeine Zeitung c. napilapból.

A tavaly tavasszal a Theater der Welt társprodukciójában készül Szutyok, Pintér Béla és Társulatának előadása, amely az idei POSzT-on elnyerte a Legjobb Színházi Szövegnek (Pintér Béla), valamint a Legjobb Női Főszeplőnek (Szamosi Zsófia) és Legjobb Női Epizódszereplőnek (Enyedi Éva) járó díjakat, nagy sikerrel szerepelt első németországi vendégjátékán a hannoveri Theaterformen keretében, 2011 június 24-én, 25-én és 26-án.

A rangos fesztivál három telt házas előadása a társulat történetének eddig talán legsikeresebb német vendégszereplése volt. A közönség nemcsak a történet politikai vonatkozásaira bizonyult érzékenynek - amire Németországban leginkább lehetett számítani -, hanem a hannoveri legnagyobb napilap kritikája szerint kicsit egzotikus (a kritikát lásd lejjebb) és groteszk humorára, a szöveg árnyaltságára és a drámára is. A sok nevetés mellett olyan néző is akadt, akit megríkatott a történet, de az egész közönség kitartó és lelkes tapssal jutalmazta a társulat előadását minden este.

 

szutyokSzamosi Zsófia

 

Nyomasztó vidék

A darab sokszor olyan mint egy mese, s a végén a banya a kemencében végzi. Ugyanakkor társadalmi dráma is egyben: arról a szeretetlenségről szól, amely egy árvaházban felnőtt gyerek egész életére kihat. A magyar színházcsináló Pintér Béla darabja, a Szutyok, melyet a hannoveri Theaterformen Fesztiválon a Cumberlandische Bühne színpadán először láthatunk Németországban, ráadásul kifejezetten politikai előadás: az egy személyben szerző, rendező és színész Pintér azt mutatja meg, hogyan lelkesedik egy fiatal nő a szélsőjobboldali eszmék iránt, s hogyan csatlakozik a Magyar Gárdához, melynek befolyása Magyarországon mindenütt félelmetesen növekszik.

szutyok2

Egyúttal ízes groteszk is ez az este, tele vidéki bunkókkal és férfiviccekkel, s egyúttal sokszínű paródia, a félisten orvosok vagy épp egzaltált színházcsinálók rovására. Pintér Szutyok c. drámája különböző klasszikus elbeszélői formák keveréke, olyanoké, amelyeket a német színpadokon ilyen nagy dózisban már rég nem kapunk meg. Épp ez kölcsönöz a falubeli, két kamaszlányt örökbefogadó pár történetének, egzotikus izgalmat. Az egyik lány hamar teherbe esik, a másik (akiről a darab a címét nyerte) megalapozza a család további széthullását.

Minden elég drasztikus ebben a történetben, melyet azonban humorral és mélyebb értelemmel mesél el a szerző, illetve ad elő csodálatosan eleven társulata. A zenét, egyfajta modern folklórt, maguk a színészek játsszák, egy furulyással kiegészítve. Az itt megmutatott színházi formák sokszínűségének köszönhetően az előadás a telt házas Cumberlandische Bühnén afféle nosztalgikus színházi estét kínál, olyat, amely csakis a jelennel foglalkozik.

 

Stefan Arndt, Hannoverische Allgemeine Zeitung, 2011 június 27.

 

Fotó: Dusa Gábor

Forrás: Pintér Béla és Társulata

süti beállítások módosítása