Jurij Ljubimov családostul Magyarországra utazott

Jurij Ljubimov, a híres moszkvai Taganka színház igazgató-főrendezője, aki múlt héten benyújtotta lemondását, családjával együtt hétfőn elhagyta Oroszországot, és Magyarországra utazott - jelentette az Interfax hírügynökség. Ljubimov azután adta be lemondását, hogy a társulat színészei egy prágai vendégszereplésen megtudták, hogy a színháznak honoráriumot is fizettek az ottani fellépésekért, és kérték belőle a részüket.

 

 

Ljubimov egyszer már tavaly nyáron bejelentette, hogy elhagyja a színházat. A rendező akkor azzal indokolta távozási szándékát, hogy a repertoár színházak az adott keretek között nem tudnak dolgozni, nem tudják finanszírozni önmagukat, s ez utóbbit nem is szabad elvárni. A meghatározott időre szóló szerződések bevezetését azért sürgette, mert a jelen helyzetben nincs fegyelem, mindenki mellékkereset után futkos, és a végtelen tévésorozatokban sokkal többet keres. Akkor elmondta azt is, hogy egyáltalán nincs jó viszonyban a moszkvai önkormányzat kulturális osztályának vezetőjével, "aki abszolút nem kompetens, és ez teljesen értelmetlenné teszi a vele való együttműködést". Azóta sorozatban újabb feszültségekről, kicsinyes botrányokról számoltak be a színészek és az orosz sajtó.

ljubimov

A felmondó levélről szóló hír csak decemberben került nyilvánosságra, amint az is, hogy Ljubimov a benyújtása után mindent elkövetett, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő fogadja, és el is érte azt. A rendező felesége decemberben gyorsan "helyre tette" a hírt azzal, hogy Ljubimov nem azonnali távozásra utalt.Putyintól Ljubimov a hírek szerint azt kérte, hogy a Taganka áttérhessen az alkalmankénti szerződések rendszerére - amit az orosz törvények nem tesznek lehetővé -, valamint, hogy biztosítsa a rendező által a Taganka mellett tervezett Nemzetközi Színházművészeti Központ építésének finanszírozását, és határozza meg benne Ljubimov alapítványának részét, no és nem utolsó sorban azt, hogy maga jelölhesse ki utódát a színház élén.

 

A színészek most első ízben szólaltak meg, és közölték: szeretnék, ha ő maradna továbbra is a főrendező, de igazgatónak mást neveznének ki, és elsősorban a rendező magyar feleségének, az igazgató-helyettesként a színházban dolgozó Katalin Ljubimovának a leváltását kérték.  A moszkvai önkormányzat illetékesei a múlt héten közölték: nem adták még fel a reményt, hogy sikerül maradásra bírni a neves rendezőt, ezért felmondását még nem fogadták el.


Orosz hírügynökségi értesülés szerint Valerij Zolotuhint, a színház veterán színészét pénteken kinevezték a Taganka színházélére, a hírt azonban az önkormányzatnál nem erősítették meg. A RIA Novosztyi hírügynökség arról írt, hogy a Tagankát már a hétvégétől Zolotuhin irányítja, Ljubimov ugyanis szabadságra megy, de a tisztséget a megbízott vezető hivatalosan csak július 16-án, a Ljubimov távozása utáni napon veszi át.
Ljubimov csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén jövendő terveiről szűkszavúan annyit mondott, hogy talál magának munkát, és az sem kizárt, hogy külföldön saját színházat nyit.

süti beállítások módosítása