Útra kel az Erdő - Az Új Színház és a belgrádi Nemzeti Színház együttműködése

Különleges együttműködési megállapodást írt alá Márta István, az Új Színház igazgatója és Bozidar Djurovic, a belgrádi Nemzeti Színház főigazgatója a szerb fővárosban. A minőség és kölcsönösség elvére épülő, határozatlan időre szóló szerződés vendégjátékokról, művészek cseréjéről, közös nemzeti és európai pályázatokról szól. Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón részt vett Szerbia kulturális minisztere és a Magyar Köztársaság nagykövete is.

Mint Márta István elmondta, a szerb kulturális miniszter, Predrag Markovic és a belgrádi magyar nagykövet, Nikowitz Oszkár jelenlétében szignált pénteki megállapodás a minőség és kölcsönösség elvére épül.

A szerződésben egyaránt szerepelnek kölcsönös vendégjátékok, alkotók - elsősorban díszlet- és jelmeztervezők, zeneszerzők, esetleg rendezők, színészek - cseréje, valamint közös részvétel az európai uniós és a nemzeti pályázatokon - közölte a budapesti teátrum vezetője. Mint hozzátette, Bozidar Djuroviccsal abban is megállapodtak, hogy a két intézmény tájékoztatja egymást a magyar, illetve a szerb "nemzeti termésben" megjelenő kortárs drámákról.


MrtaIstvn_BozidarDjurovicMárta István, az Új Színház igazgatója és Bozidar Djurovic, a belgrádi Nemzeti Színház főigazgatója

 

Márta István emlékeztetett arra, hogy az Új Színház terveiben hangsúlyos szerepet tölt be a határon túli társintézményekkel ápolt kapcsolatok megerősítése. Ennek a folyamatnak az első állomása volt júniusban egy együttműködési megállapodás aláírása a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemmel, ahonnan ősztől színész és rendező szakos hallgatókat fogadnak szakmai gyakorlatra - idézte fel.

Elmondása szerint október 12-én az Új Színház - a szerb Egon Savin rendezte - Erdő című Osztrovszkij-darabjával utazik Belgrádba, míg Horvátországban az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal van együttműködési megállapodásuk: oda szintén októberben a Hattyú című darabjukat viszik. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház közönsége novemberben láthatja a budapesti társulat Édentől keletre című produkcióját.
"Természetesen mi is fogadjuk majd az ő vendégjátékaikat. Körvonalazódik egy nagyon izgalmas decemberi minifesztivál, ahol szeretnénk három-négy nap alatt a három horvát és szerb színházat felléptetni, emellett konferenciát rendeznénk a délszláv drámairodalomról, kortárs drámáról, és kiállításokat is bemutatnánk" - árulta el Márta István.

süti beállítások módosítása