A hang nincs önmagában - A rádió hangjátékért

Az MTVA-nál folyó csoportos létszámleépítés komolyan veszélyezteti a Magyar Rádió 1938 óta folyamatosan működő hangjáték-műhelyét. Egy újabb, hatékonyan és magas színvonalon működő, nagy hagyományú műhely szétverése ellen tiltakozik számos művész. A Színház. hu rövid cikke a régi szép időket idézi meg.

A petíciót, ami az ÉS 2011. június 24.-i számában jelent meg aláírta Mesterházi Márton, a Rádiószínház nyugalmazott vezető dramaturgja; Anger Zsolt, Ascher Tamás, Básti Juli, Bíró Kriszta, Blaskó Péter, Bodor Ádám, Bodó Viktor, Csákányi Eszter, Csizmadia Tibor, Csukás István, Darvas Ferenc, Darvas Kristóf, Dióssi Gábor, Dragomán György, Epres Attila, Erdős Virág, Esterházy Péter, Fekete Ernő, Ferencz Győző, Fodor Tamás, Forgách András, Garaczi László, Géher István, Gothár Péter, Göttinger Pál, Grecsó Krisztián, Gyabronka József, Györe Balázs, Háy János, Hegedűs D. Géza, Hegyi Árpád Jutocsa, Jordán Tamás, Kárpáti Péter, Kelecsényi László, Kemény István, Konrád György, Kornis Mihály, Kovács Patrícia, Kukorelly Endre, Kulka János, Lackfi János, Láng Annamária, Láng Zsolt, Lángh Júlia, Lázár Júlia, Lengyel Péter író, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Magos György, Maruszki Balázs, Mácsai Pál, drMáriás, Márton László regény- és drámaíró, Máté Gábor, Melis László, Mesterházi Mónika, Miklauzic Bence, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Podmaniczky Szilárd, Radnóti Zsuzsa, Rutkai Bori, Salamon András, Scherer Péter, Schilling Árpád, Somló Ágnes, Spiró György, Szabó Borbála, Szabó Győző, Szabó T. Anna, Szakonyi Károly, Szemző Tibor, Székely B. Miklós, Székely Gábor, Szilágyi Ákos, Tábor Ádám, Térey János, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Vajdai Vilmos, Vallai Péter, Varsányi Anikó, Vágó Péter, Várady Szabolcs, Vekerdy Tamás, Vinnai András, Vörös István, Zalán Tibor, Závada Pál, Znamenák István, Zsámbéki Gábor, Zsótér Sándor.

0garas

A KÖZSZAT az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: rendkívül aggályos, hogy "egy részleteiben ismeretlen üzleti terv és titokban tartott, alig három hónapra kidolgozott" új műsorstruktúra alapján akarja a közmédiumok dolgozóinak csaknem ötödét az idén elbocsátani a munkáltató.

Az MTVA ugyanakkor azt közölte: a kompenzációról szóló megállapodást a munkáltató és a munkavállalók érdekképviselete szerdán aláírta, ami azt bizonyítja, hogy az alap igenis együtt tud működni munkavállalóival.

0ruttkai

"Csak a hang játszik a rádióban. Igaz. Pusztán az emberi hangnak kell kifejeznie mindent, szélesebb skálán, mint a színpadon. De a hang nincs önmagában. A színész egész teste is segíti. Főként a kéz. Taglejtéseinek ez örökös hordozója!

A kéz, amely előbb indul el simogatásra, mint a szelíd szó, s ha ökölbe szorul: megelőzi a fölbugyborékoló indulatot. Hallani a kezet nem lehet. Csak éppen mást mond a hang, ha fellendül a kéz, és újfent mást, ha kétfelé tárul. Bár le lehetne kottázni mindazt a sok mozdulatot, amelyet színészeink keze leír a mikrofon előtt! Szemléletes mozdulatsor lenne.

0pecsikiss

Ha nincs kotta, a fényképezőgép lencséje is megteszi. Ott leselkedett próbákon, adásokon a mikrofon körül. És íme: a szó elszállt, a gesztus megmaradt..."

 

Szalay Zoltán képriportja a Film, Színház, Muzsikában jelent meg, 1963 júliusában.

süti beállítások módosítása