Dubrovniki Nyári Játékok: botrány a megnyitó előtt

A Dubrovniki Nyári Játékok kezdete előtt mindössze két héttel menesztették a nyitó előadás alkotói csapatát, beleértve a rendezőt is; a botrányt alig egy héttel a július 10-i megnyitó előtt szellőztette meg a horvát sajtó.

Ivica Prlender, a játékok intendánsa - a lapok szerint - azért vonta vissza a hagyományos megnyitóra készült, aktualizált reneszánsz komédia rendezőjének, Franka Perkovicnak és munkatársainak a megbízatását, mert a közönség soraiban várhatóan helyet foglaló politikusokra célzó, durva kiszólások hangzottak el az előadásban.

frankaFranka Perkovic

Az intendáns azonban a Vjesnik című, kormány közeli lapnak azt mondta: döntésének semmi köze sincs a politikához, kizárólag színházi ügyről van szó. Prlender a kész műsort látva úgy vélte, nem volt korrekt a szöveg, ezért menesztette az alkotógárdát. Mivel a megnyitót a közszolgálati televízió is közvetíti, az széles nyilvánosságot kap, ilyen közegben nem bölcs dolog viccelődni a politikai elittel - tette hozzá az intendáns.
Dubrovniki forrásokból az MTI úgy tudja, hogy a commedia dell'arte típusú színjátékban a színészek nem kész szöveget kaptak, csak a cselekmény vázát ismerték, erre rögtönöztek, így lehetőségük van különböző kiszólásokra. A darabbal állítólag az volt a baj, hogy a rögtönzött szövegek nem voltak színvonalasak, sőt primitívnek, közönségesnek mondhatók, ezért kellett mennie az eredeti csapatnak. 
A feladatot az utolsó pillanatban a nyári játékok drámaprogramjainak igazgatója, Dora Ruzdjak vette át. Az új koncepcióról egyelőre annyit lehet csak tudni, hogy a nyitóelőadás Dosztojevszkij ismert mondására utal, miszerint "mi valamennyien Gogol köpönyegéből bújtunk elő".
Így minden feszültség ellenére vasárnap este 9 órakor 62. alkalommal fölvonják a Szent Balázs-templom előtt álló, a szabadságot szimbolizáló Orlandó-oszlopra a Libertas feliratú fesztiválzászlót, és a színészek, táncosok előadják a nyitódarabot. A megnyitóra számos külföldi vendég is hivatalos, Dubrovnikba várják Szőcs Gézát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkárát is.
Az augusztus 25-ig tartó fesztivál programjában több mint kétezer, a világ különböző tájairól érkező művész szerepel. Az óváros tíz helyszínén több mint 80 színházi előadást, hangversenyt, operaelőadást tartanak. Koncertet ad Ivo Pogorelic nemzetközi hírű horvát zongoraművész, most először mutatkoznak be a játékokon a tiranai opera énekesei és az Albán Filharmonikusok, de kortárs táncest és képzőművészeti kiállítások is szórakoztatják majd a közönséget.

süti beállítások módosítása