Végzettsége okl. építészmérnök - Latinovits kiállítás nyílik

"Építészmérnök volt. Az egyetemen koncepció-alkotásra nevelték, és Ő kitűnő diákként azonosult egy életre a tanultakkal. Elhivatottsága mégis más területre ragadta. Színész lett! Oly pályán mozgott, amelyen inkább elfelejteni kellett volna, mint megőrizni és hordozni, gyakran teherként, amit tanult. Feladatai nem kívánták meg, vagy csak ritkán, hogy éljen a tanítások elvi lényegével" - írja róla Molnár Péter, Latinovits egész életét végigkísérő építész barátja.

Kiállításajánló

Építészeti emlékeink között számos várat tarthatunk számon. A várak nagy része már csak jól megépített faltöredékeivel jelzi izgalmas múltját, létrehozásuk törvényszerű jelentőségéről pedig történelmünk mesél nekünk. Napjainkban a történetek alapján és a fennmaradt várfalmaradványok üzenete segítségével tudjuk magunk elé képzelni korabeli nagyságukat.

latinovitsLatinovits Zoltán (1931-1976) színész, építész

 

Ma, galériánk hetvenedik kiállításán egy építészt mutatunk be, aki várfalainak csak masszív alapjait hagyta ránk, de ezek az emlékek is kellően bizonyítják a teljességében ki nem bontakozó erődítmény ígéretességét. Latinovits Zoltán okleveles építészmérnököt jeles diplomája átvétele után tehetsége azonnal a művészet más területére, a színház izgalmas világába kényszerítette. Molnár Péter - Latinovits Zoltán egész életét végigkísérő építész barátja - megalapozottan írhatta róla, hogy minden tevékenységében „építészmérnök volt". Rendezésein és szerepein keresztül építész szemlélete és gondolkodása folyamatosan nyomon követhető.

 

Építészetének nincs valamennyi gyümölcse nálunk, ezek részben elkallódtak, részben több egyetemi tervének eredeti rajzát nem sikerült kiállításunkra megszereznünk. Másolatban azonban bemutatjuk szinte valamennyi egyetemi tervét. Ezeken a munkáin keresztül teljes képet kaphatunk életindító pályaválasztásának megalapozottságáról és ígéretes tervezői tehetségéről. Az Önök elé tárt színházi munkáival arra is rá tudunk világítani, hogy Molnár Péter meglátása valós. Szembetűnő színpadkép terveiben építész gondolkodása. Rendezőként alkotótársa tudott lenni az építész társ díszletterveinek, színpadképeinek. Konstruktív alkotó szemlélete és színházismerete aktívan segítette építész barátait - Molnár Pétert és egykori évfolyamtársát Tokár Györgyöt - a Nemzeti Színház pályázati tervük megalkotásában.

 

latinovits

 

Latinovits Zoltán színészóriás építész tehetségét tárjuk ma Önök elé, születésének nyolcvanadik, halálának harmincötödik évfordulóján. Reméljük, a kiállításunk címében szereplő mondat: „végzettsége okleveles építészmérnök" ezentúl azt a gondolat is felébreszti Önökben, hogy egyedülálló színész pályája érdekében egy jelentős építész életet hagyott kiteljesedés nélkül maga mögött...

Winkler Barnabás

 

Latinovits Zoltán (1931-1976) színész, építész* emlékkiállítása a HAP Galériában

Megnyitó: 2011. július 5. 18 óra

Helyszín: HAP Galéria, Budapest, II., Margit krt. 24. földszint

A kiállítást megnyitja: Virág Csaba építész

A kiállítás megtekinthető: 2011. augusztus 12-ig, hétfő-péntek 14-18 óráig.

 

Forrás: HAP Galéria

süti beállítások módosítása