Jankovics: ez egy utálatos történet - Nem csökkentik tovább az NKA költségvetését

Nem várható további forráskivonás 2011-ben a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) - mondta el Jankovics Marcell, az NKA elnöke. Az alap szakmai kollégiumainak várható megújításáról is beszélt azután, hogy neves művészek és kulturális szakemberek nyilatkozatban tiltakoztak a költségvetés csökkentése ellen.

Az NKA költségvetésének esetleges csökkentése, a rajta keresztül kulturális támogatásra fordítható összegek megvonása visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatna el a magyar kulturális életben, és egyes művészeti ágak ellehetetlenüléséhez vezetne - olvasható abban a neves művészek és kulturális szakemberek által aláírt nyilatkozatban, amelyet szerzői Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyar kultúrpolitika irányítóinak küldtek el.

 

Réthelyi kivédte

 

Mint Jankovics Marcell elárulta, valóban fenyegetett a további forráskivonás veszélye, de ez minden jel szerint elhárult. "Volt egy ilyen kezdeményezés, de a kormányon belül Réthelyi miniszter úr kiállt az NKA érdekében" - jegyezte meg. 

 

Átcsoportosítanak?

 

Az NKA Kuratóriumának elnöke felidézte: a kulturális alap 2011-es költségvetéséből a kormányzat az év elején 1 milliárd forintot, majd további 605 milliót zárolt, végül kiderült, hogy ez végleges elvonás. Egy hónappal ezelőtt pedig a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, miszerint az új Nemzeti Filmalap részére 1,605 milliárd forintot biztosít a kormány.

 

jankovics

 

"Ha az egyik helyen zárolnak 1,6 milliárdot, a másik helyen megjelenik 1,6 milliárd, és mindkettő a kultúra területén, lehet azt is mondani, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, illetve azt is gondolni, hogy ez nem egy gazdasági szükségszerűség miatti zárolás volt, hanem egyszerűen átcsoportosítás" - vont párhuzamot az intézkedések között Jankovics Marcell, hozzátéve: eddig nem volt példa arra, hogy az NKA keretéből az egyik kulturális terület kiemelt támogatására vonjanak el forrásokat.


Az NKA elnöke szerint a zárolások elrendelésénél a kormányzat talán úgy számolt, hogy a kulturális alap bevétele 2011-ben is eléri a 10 milliárdot, erre azonban semmi garancia nincsen. "Minden további nélkül elfogadtam volna, ha a gazdaság szorult helyzete miatt kerül erre sor, de hogy a filmgyártás szorult helyzete miatt, azt nem fogadom el olyan egyértelműen. El kell fogadnom, mert a feljebbvalóim döntöttek így, de korántsem tartom annyira szerencsésnek" - fogalmazott.

 

"Egy-két helyen változtatnék"


Jankovics Marcell kitért az NKA szakmai kollégiumainak összetételéről szóló e heti sajtópolémiára is, kiemelve, hogy sem a Magyar Hírlapban, sem a Népszavában nem idézték pontosan a szavait. "A valóság az, hogy én azt mondtam: egy miniszteri rendelet segítségével módosítani lehetne törvényesen a jelenlegi szabályozást, és azt javasoltam a miniszter úrnak, hogy amennyiben úgy gondolja, akkor az elődje által kinevezett kurátorok helyére kinevezheti a saját jelöltjeit úgy, hogy persze megkérdezi a szakmai testületek véleményét, tőlük kér ajánlásokat" - idézte fel. Mint hozzáfűzte, ezzel nem mind a 75 érintett kurátor "fűnyíróelv-szerű" leváltását kezdeményezte, hiszen a szakmai kollégiumok jelentős része problémamentesen működik. "Egy-két helyen változtatnék, de ezt nem konkretizálnám. Mondjuk úgy, vannak területek, amelyek eleve mindig átpolitizáltabbak" - közölte Jankovics Marcell. Az NKA elnöke azonban hozzátette, az elmúlt időszakban csupán négy vagy öt kollégiumi tagcsere volt, többnyire lejárt mandátumok miatt. Jelentős változás 2011 végén várható, mikor 38 kollégiumi tagnak jár le a mandátuma.


Jankovics Marcell kitért a Magyar Hírlap által kifogásolt támogatási döntésekre is, jelezve, hogy nem célja konkrét döntésekkel vitatkozni, inkább általános jelenségekre kívánta volna felhívni a figyelmet. "A szépirodalmi kollégiumban az a gyakorlat, amit én jelentős mértékben helytelenítek, és meg is akarok változtattatni, hogy egyhangúként hozzák nyilvánosságra a döntéseiket. Elárulják, hogy természetesen vitatkoznak, de a nyilvánosság elé így állnak ki. Ez becsapja az elutasított pályázókat, akik nem kapnak valós választ. Úgy látszik, a kollégium kifelé nagyon egységes álláspontot képvisel, miközben az irodalmi élet borzasztóan megosztott, ezért ez a nagyon egységes álláspont hamis" - hívta fel a figyelmet.

 

Ez egy utálatos történet


"Az kétségtelen, hogy jelenleg balliberális túlsúly érvényesül a kollégiumban, ami nem szerencsés. De ez egy utálatos történet, nem szívesen megyek bele, egyszer már megszenvedtem vele 1998 és 2002 között. Tisztességesebb dolognak tartanám, ha ez a téma mindkét fél véleményének meghallgatásával lenne körüljárva" - hívott fel a diskurzusra az NKA Kollégiumának elnöke.

süti beállítások módosítása