Tiltakoznak az NKA költségvetéscsökkentése ellen

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) költségvetésének esetleges csökkentése, a rajta keresztül kulturális támogatásra fordítható összegek megvonása visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatna el a magyar kulturális életben, és egyes művészeti ágak ellehetetlenüléséhez vezetne – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet neves művészek és kulturális szakemberek írtak alá.

A Nemzeti Kulturális Alap jelentőségéről szóló nyilatkozatot az aláírók eljuttatják Orbán Viktor miniszterelnöknek; Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek; a szaktárca érintett államtitkárainak, Halász Jánosnak, Jávor Andrásnak, Szőcs Gézának és Hammerstein Judit helyettes államtitkárnak; Gál András Leventének, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának; Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének; L. Simon Lászlónak, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének és Jankovics Marcellnek, az NKA elnökének.

A nyilatkozat felidézi, hogy a sajtóban egyre gyakrabban bontakozik ki polémia az NKA kollégiumai által megszavazott kulturális támogatásokról.

„Még ha e vita egyes döntéseket illetően indokolt is lehet, könnyen oda vezethet, hogy az NKA támogatási rendszerének egésze kérdőjeleződik meg a közvélemény és a döntéshozók szemében. Ezért hangsúlyozzuk, hogy immár húsz éve az NKA az állami kultúrfinanszírozás legstabilabb intézménye, a maga szakmai kollégiumi rendszerével, valamint a kultúráért felelős miniszter által felügyelt külön támogatási kerettel” – olvasható a dokumentumban.

Az aláírók szerint a mostani struktúrában semmilyen más intézmény nem tudja ellátni azt az összetett feladatkört, amit a művészeti ágak közvetlen finanszírozása igényel.

„Meggyőződésünk, hogy a felmerült problémák megoldását nem a végiggondolatlan forráskivonás, hanem a szakemberekből álló kollégiumok összetételének felülvizsgálata jelentené, a kiegyensúlyozott működés érdekében” – fogalmaznak a művészek és szakemberek.

A nyilatkozatot Aknay János festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke; Butak András grafikusművész, a Magyar Képző- és Iparművészeti Társaságok Szövetségének elnöke; Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke; Jókai Anna író, a Magyar Írók Szakszervezetének elnöke; Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége elnöke; Kollár Árpád költő, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke; Mihályi Gábor koreográfus, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke; Sárkány Győző képzőművész, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke; Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke; Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke és Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke írta alá.

süti beállítások módosítása