Bemutatják a meleg karaktert felvonultató operát

Bemutatják Nagy-Britanniában azt az operát, amely körül egy sokak által pejoratívnak ítélt szó miatt bontakozott ki parázs vita.

A darabban meleg karakter is szerepel, aki a szalonképesebbnek ítélt gay (meleg) szó helyett a queer (furcsa, más értelmezések szerint buzi) kifejezéssel jellemzi magát. Lee Hall, a Billy Elliot című alkotás mögött álló író azonban a vita nyomán beleegyezett, hogy megváltoztatja a szóhasználatot az opera egyik sorában – írta a BBC.

leehallLee Hall

A produkcióban egy iskola 300 diákja is próbált, az intézmény azonban lemondta szereplésüket. Ezek után felmerült, hogy törlik az előadást, mire sokan homofóbiával vádolták az iskolát. Végül Hall beleegyezett, hogy változtat a szövegen, az iskola pedig állítja, most már megfelelő a szóhasználat, így visszatérhetnek a diákok a produkcióba."Egyetértettem a változtatásokkal, számomra a két szó egymás szinonimája. Már egy hónappal ezelőtt is megtettem volna, ha kérik" - mondta Lee Hall.

Az általános iskola örömét fejezte ki, hogy a szerző átvezette az általuk kért változtatást, de hozzátette, soha nem voltak aggodalmaik amiatt, hogy meleg karaktert írtak az operába.

Hall a hátrányos megkülönböztetés elleni győzelemnek nevezte, hogy végül mégis sikerül színre vinni a darabot. "A józan ész diadala. Nem hallgattathatjuk el a melegeket vagy bármelyik kisebbséget. A közös cselekvés valódi győzelme ez" - mondta a szerző.

A Beached című opera bemutatóját július közepén tartják Anglia észak-keleti részén, Bridlingtonban.

süti beállítások módosítása