Szegeden A víg özvegy szereplőivel találkozhatunk

A víg özvegy szereplői ismét találkoznak a tisztelt nagyérdeművel. Szegeden ezen a hétvégén a világhírű Lehár-operett bemutatója okoz izgalmat, hiszen A víg özvegy parádés szereposztással négy alkalommal kerül majd színpadra. A REÖK-ben július 13-án Hernádi Judit, Molnár Piroska, Csákányi Eszter, Földes Tamás, Szacsvay László és Gárday Gábor várja az érdeklődőket.

A szegedi REÖK Palotában A víg özvegy második közönségtalálkozóján az előadás főszereplői - Molnár Piroska, Csákányi Eszter, Földes Tamás, Szacsvay László és Gárday GáborBeslin Anita moderátor közreműködésével kellemes délutáni csevegésre várják az operett műfaj szerelmeseit, és persze minden kedves érdeklődőt. A próbák már gőzerővel zajlanak, a szereposztás tekintetében a nagy népszerűségnek örvendő közönségkedvencek mellett operaénekesekre is számítanak a nézők. Olyan népszerű színészeket sikerült megnyerni a produkcióba mint Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit, Földes Tamás és Szacsvay László. Az operaénekesek közül Herczenik Anna, Keszei Bori, Boncsér Gergely, Gárdai Gábor és Kálmán Péter kápráztatja el a nézőket.

 

vigozvegyuj1Próbafotó A víg özvegyből (Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

A víg özvegy ősbemutatójára 1905. december 30-án került sor a bécsi Theater an der Wienben. Szövegkönyvét Victor Léon és Leo Stein írták. A zeneszerző Lehár Ferenc első nagy sikere volt, mellyel megalapozta nemzetközi karrierjét. Az operett története Richard Heuberger zeneszerzőnél kezdődik, ugyanis őt bízták meg Leo Stein és Victor Léon közösen írt szövegkönyvének zenéje megkomponálásával. A librettó egy korábbi francia vígjáték, Henri Meilhac Az attasé című darabja alapján készült el. Mivel a szerzőpáros nem volt megelégedve Heuberger zenéjével, úgy döntöttek, hogy Lehárra bízzák a darabot. A szerződést 1905. január 2-án kötötték meg. A víg özvegy címének megszületéséről egy anekdota szól. Mivel az eredeti címet nem lehetett felhasználni, a két librettista valami más után nézett. Rá is bukkantak, amikor Lehár egy napon meghallotta, hogy Stein odakiáltotta egy pénztárosnak, hogy Nincs több szabad jegy a főtanácsos özvegyének! Ha legközelebb idejön, dobják ki ezt az alkalmatlankodó özvegyet! – ami németül úgy hangzik, hogy die lästige Witwe. Lehár azonban félrehallotta a szót, és elragadtatással felkiáltott: die lustige Witwe – vagyis a víg özvegy –; megvan a cím! A víg özvegy!

 

A víg özvegy sikerszériája ma is megállíthatatlan, olyan slágerekkel fűszerezve mint a „Nő a férfit, férfi nőt szereti", a „Hallgat ajkam, hív e dallam", vagy az „Oh, szerelmes szép hazám". A közönségtalálkozón a darab múltjáról, jelenéről, kulisszatitkairól, a próbákról és egyéb izgalmas témákról is szó esik majd.


A közönségtalálkozó időpontja: 2011. július 13. 16:30

Helyszín: REÖK (Szeged, Tisza Lajos krt. 56.)

Előadások: Dóm tér

2011. július 15., 16. (esőnap július 17.) és

július 22., 23. (esőnap: július 24.)

süti beállítások módosítása