Hajmeresztő csókok a Pécsi Szabadtéri Játékokon

A Pécsi Szabadtéri Játékok programjai idén 9. alkalommal színesítik a város, a régió nyári kulturális életét. Hogy mit láthatnak a következő napokban? Cikkünkből kiderül.

Ennek előtte az Eck Imre, Bagossy László, Vidákovics Antal nevével fémjelzett Pécsi Nyári Színház 1978-tól várta, öt-hat játszóhelyen is, a nyári esték és a művészet adta együttes élmény kedvelőit. Jelen formájában, Vidákovics Antal irányítása mellett éledt újjá három varázslatos hangulatú és szépségű játszóhely, melyek közül idén már csak a történelmi városközpontban lévő Káptalan utcai (a múzeumok utcája) Szabadtéri Színpad beüzemelését tette lehetővé a város anyagi helyzete. Ennek megfelelően az elmúlt években megszokott 4-5 saját „gyártású” produkció helyett csak kettőt láthat a közönség, nyolc-nyolc alkalommal.

pecsiszabadteri

Közös bennük, hogy mindkét darab főszerepét a pécsi születésű, zalaegerszegi direktor, Besenczi Árpád adja. Július első harmadában Ray Cooney – John Chapman: Dulafoglalás című bohózatát láthatták az érdeklődők Méhes László rendezésében, július végén, augusztus elején pedig felújításként, Paul Portner: Hajmeresztő című bűnügyi társasjátéka kerül színre, melyet rendezőként Béres Attila jegyez.

 

Két-két estén felhőtlen, ám igényes szórakozást ígérnek az Orlai Produkciós Iroda előadásai: Parti Nagy Lajos: A Bandy-lányok című bohózata, és Sam Bobrick – Julie Stein: Csókol Anyád című tragikomédiája. Az előbbit Ascher Tamás rendezésében, Udvaros Dorottya és Hernádi Judit játssza, utóbbiban Znamenák István vezényletével, Vári Évát és Nagy Ervint láthatja a közönség. Ebbe a sorba tartozik a Budapesti Bulvárszínház vendégjátéka is. A kitűnő társulat, Straub Dezső rendezésében, Halász-Eisemann-Békeffi: Egy csók és más semmi című zenés játékával lép színpadra.

Két táncos produkciót is láthatnak a műfaj kedvelői. A Fáklya Horvát Művészegyüttes Kricskovics Antal vezetésével Liszt Ferenc előtt tiszteleg. Hajdani játszótársai, és mai követői pedig a Baranya Táncegyüttes, harminc éve elhunyt, legendás zenekarvezetőjére, Csányi Zsoltra emlékeznek. Az esten fellép a Vujicsics együttes is.

csokolanyadplakat

A retro kedvelői pedig az Abba Feeling című emlékkoncerten nosztalgiázhatnak.


Július 13., (14. esőnap) 21 órakor
ABBA FEELING
emlékkoncert


"Az ABBA Feeling emlékzenekar 2007-ben alakult. A csapat azért jött létre, hogy az ABBA együttes rajongói élőben is hallgathassák kedvenceik dalaikat, ha már az eredeti nagy négyes sosem járt kis hazánkban.  A zene szeretete, és az ABBA iránti rajongásunk egyaránt motiválja a csapatot. Jelenleg 10 tagú a zenekar. Nagy hangsúlyt fektetünk a tökéletes hangzás elérésére, mind a hangszerek, mind a vokálok tekintetében. Szerepeltünk már az M1 Napkelte, a TV2 Magellán című műsorában, és a kereskedelmi csatornákon. Büszkék vagyunk rá, hogy felléphettünk a Fábry Showban és, hogy az ABBAWORLD a legjobb ABBA Tribute zenekarnak választott minket.  Felléptünk az ország szinte minden megyéjében. 2009. augusztus 20.-án 20000 ember énekelte velünk az ABBA slágereit Eger főterén, de volt előadásunk Erdélyben, a Felvidéken és Ausztriában is.
Nagy örömünkre szolgál, hogy most Pécsett is felléphetünk, hiszen imádjuk ezt a csodálatos várost" - írják a fellépők.
abba
Július 15,  21 órakor
Volt egyszer egy harmonikás  (Emlékezés a 30 éve elhunyt Csányi Zsoltra, a Baranya Táncegyüttes zenekarvezetőjére.)


1.Kolo igra tamburica svira……
Csányi Zsolt egykori zenekara (Bíró Zsófia, Losánia Mihály, Dervár Ferenc Kume, Szabó Zoltán)
Csányi Csaba és barátai (Csányi Csaba,Vujkov Miklós, Bubreg István, Filákovity Vjekoszlav, Filákovity Branko, Mészáros András)
Vujicsics együttes (Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Borbély Mihály, Brczán Miroszláv, Szendrődi Ferenc, Vizeli Balázs)

2. Weöres Sándor: Az idők folyama (vers) Bagossy László
3. Bunyevác táncok (Baranya Táncegyüttes – Koreográfus: Jeránt György)
4. Késes tánc („Öregbaranyások” – Koreográfus: Vidákovics Antal)
5. Széki táncok (Walter Györgyi, Szabó Sándor, Donáczi Károly és…..)
6. Teraj Stevo…Bunyevác dallamok (Csányi Csaba és barátai)
7. Klarinétszóló  (Szabó Zoltán)
8. Vujicsics együttes
9. Jován emlékére !..dvojnicés dallamok (Szabó Zoltán és Csányi Csaba)
10. Bunyevác énekek (Polyák Judit, MóderAnikó)
11. Régi történetek (Szabó Zoltán Csányi Zsoltra emlékezik)
12. Na dvi strane… (Csányi Zsolt régi zenekara)
13. Baranyai Táncok („Öregbaranyások” – Koreográfus: Vidákovics Antal)
14. Gyertyagyújtás valamennyi elhunyt baranyás emlékére
15. Harmoniko moja (Pávkovics János és a harmonikások)
16. Finálé (össztánc)

Csányi Zsolt – a muzsikus – már 30 éve fekszik csendben, a katymári temetőben, márványból kifaragott harmonikája alatt.
Apai öröksége a zene, anyai pedig a bunyevácsága lett, és Pécsre kerülve szinte rögtön magába szippantotta a Baranya Táncegyüttes, az örök szerelem.
Ezen az estén a régi barátok, táncosok, zenészek mesélnek Zsolt méltatlanul rövid, de igen tartalmas életéről, az emberről, akit 30 év távlatából is köztük, bennük élőnek éreznek.

egycsok

Július 16., 17. (esőnap) 21 órakor
Halász – Eisemann – Békeffi: EGY CSÓK ÉS MÁS SEMMI – operett
A Budapesti Bulvárszínház előadása

Annie: FOGARASSY Bernadett
Sándor: HARMATH Imre
Dr. Sáfrány: STRAUB Dezső
Schőn Tóni: CSALA Zsuzsa
Péter: STRAUB Péter
Teca: OSZTER Alexandra
Kulbanek Elnök: FOGARASSY András
Robicsek: BENEDEK Gyula
Robicsekné: SÁFÁR Anikó
Zöldhelyiné: ULLMANN Kriszta

valamint: a színház zenekara, Bíró Attila vezetésével

Rendező: STRAUB Dezső


Dr. Sáfrány ügyvéd legszívesebben válóperes ügyeket vállal: ügyfelei főleg tehetős asszonyok, akik vagy válni akarnak, vagy pont ellenkezőleg, nem akarnak válni. Az ügyvéd bármire kész egy jó perért, szenvedéllyel űzi szakmáját - ha már ő maga nem válhat el a feleségétől, legalább mások szabadulhassanak a házasságuktól. Feleségének barátnője, a fiatal és roppant csinos Annie felkeresi dr. Sáfrányt, ám az ő ügye egészen elképesztő, s az indok és a bizonyítékok egy igen különös válópert sejtetnek. Sáfrányéknál azonban nemcsak a kliensek, hanem a háziak magánélete is viharos: a cselédjüknek, kisbabája született, de az apa kilétét a lány nem hajlandó elárulni. Az ügyvéd hosszas faggatását egyre nehezebben tűri, ezért végül a telefonkönyvben keres apajelöltet, noha az igazi apa egészen közel van. A válóperek és az apasági kereset, a családi és más családok életének bonyodalmai fergeteges vígjátékká dagadnak, mindenkinek akad párja és a gyereknek új papája - vagy inkább mamája? A kulcs az ismeretlen Schőn Tóni kezében van.

Jegyértékesítés on-line a www.pecsiszabadteri.hu honlapon, személyesen a Pécsi Horvát Színházban (Anna u. 17.) hétfőtől péntekig 9 és 14 óra között, a Színház téren keddtől szombatig 10 órától 18 óráig, vasárnap 12 órától 18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon.

süti beállítások módosítása