A Háry János klasszikus családi program

A Háry János egész estés családi programként tartalmas kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt! A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július 15-én ismét éltre kel a nagysikerű Kodály zenére írt mese, melyről ezúttal Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivál igazgatója mesélt nekünk.

Háry János a közönség tagjaival is találkozik, hiszen az előadások előtt látványos bevonulás veszi kezdetét. Milyenek a reakciók a kicsik és nagyok részéről? Hiszen ez nem feltétlenül általános jelenség, úgy értem ritkán van alkalmunk a főszereplőkkel beszélgetni, közös fotókat készíteni. Kedvelik az emberek a kísérőprogramokat?

 

Nagyon, annyira sikeres az előadás előtti lovas bemutató, hogy a múlt hévégéi produkció alkalmával alig bírtuk abbahagyni, nem akartak minket elengedni. A zenekar kivételével az összes szereplő felbukkan a darab kezdete előtt, a hajóval érkező vendégeket is lovasok fogadják. A huszárok, a szereplők alakzatos bemutatója több száz főt vonz, eközben két rikkancs mutatja be az est főhőseit, Háry Jánost, Napóleont, Ferenc Józsefet, Háry szerelmét és a többieket. A háttérben már ekkor felcsendül Kodály csodálatos muzsikája. Mi gyakorlatilag az adottságainkat használjuk ki, pluszt adunk a nézőknek, hogy komplett, színházi élménnyel és egyéb programokkal gazdagodjanak..

 

hary_3

 

A Háry János egy kedves történelmi mese, tele tanulsággal és okítással. Arra gondolnánk, hogy elsősorban családosoknak ajánljátok a produkciót, hiszen a grandiózus látvány és a nagyzenekar mellett a történetből számtalan értékes információ jut el például a gyerekekhez, szerepel a produkcióban Ferenc József, Napóleon és sok más ismert történelmi személyiség.

 

A Háry János daljáték történelmi hűséggel nem rendelkezik, viszont a szereplők, azaz a történelmi személyek (Napóleon, Ferenc József, Mária Lujza ) valósak. Háry tipikusan magyar ember, a jókedvével, a pozitív kisugárzásával, az olykor nagyot mondó természetével nagyon is közel áll hozzánk. A Habsburg-birodalomban játszódó történetben ő az a hős, aki mindent megold, átsegíti az embereket a különböző problémákon. Bizony, ez egy klasszikusan családi program, a gyönyörű előadás, a kedves mese nem csak a gyerekek kedvence, hanem a felnőtteké is. Nagyon kevés olyan produkció készül manapság, melyen sem a kicsik, sem a nagyok nem unatkoznak. Kodály tradicionális zenéjére pedig igen is hangsúlyt kell fektetni, hiszen talán nem is tudjuk, még is ismerjük a Háry Jánosban hallható dalokat. Ezt bizonyítja a számos néző, aki meglepődve bár, de folyamatosan dúdol a daljáték közben.

 

Mennyire nehéz egy ilyen hatalmas színpadot betölteni, milyen extra felkészülést igényel a művészektől?

 

Egy ilyen grandiózus produkcióban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon természetesen máshol vannak a hangsúlyok, mint amit egy kőszínházban megszokhattunk. Újra kell rendezni a darabokat, kifejezetten figyelembe véve a színpad, a nézőtér adottságait, a szereplők mikroporttal énekelnek és beszélnek, a gesztusok túlzóbbak, egy szóval mások az elvárások. A világítás is extra próbákkal jár. Ezért is állja meg a helyét a szlogenünk, a Több mint színházi élmény. Hiszen egészen más előadások születnek meg egy ekkora térben, mint a színházakban.

 

 

Az előző heti margitszigeti premiert követően milyenek a visszhangok a Háry Jánosról? Olvastam olyan kritikát is, hogy alig akartak leengedni titeket a színpadról..

 

Nagyon régen volt Budapesten Háry-bemutató, imádják a nézők. Vidnyánszky Attila külön, a nagy forgószínpadra rendezte a darabot, mely így szellős, napsütéses és vidám lett. Ez is az egyik nyitja a sikernek, minden korosztály számára értékes és élvezhető az előadás. Az élő zenekar és a kórus csak tovább színesítik a Háry-t, a főszereplők között – például Haja Zsolt –elismert operaénekeseket is köszönthetünk, így a „hangok" is tökéletesen szólalnak meg. A meseszerű kerettörténet, az idősebb és a fiatal Háry kalandjai pedig rengeteg izgalmat ígérnek. Külön öröm számunkra, hogy múlt héten Kodályné Sárika is megnézte a daljátékot és pénteken ismét ott lesz a nézőtéren, annyira tetszik neki. Ha tehát valaki igazi családi programra vágyik, akkor a Háry János a jó választás, ráadásul ezúttal is lesznek kísérőprogramok, lovas bevonulás, találkozó a főszereplőkkel, valamint akinek kedve van, egy paraván előtt, Háry bőrébe bújva még fotókat is készíttethet.

 

A Háry János kísérőprogramjairól bővebben itt olvashat.

süti beállítások módosítása